Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, profesor universitar doctor Horaţiu Suciu a declarat, vineri, că în România nu există un program naţional în domeniul cardiologiei intervenţionale şi că din acest motiv există o mare deficienţă în asigurarea diagnosticului şi tratamentului copiilor cu malformaţii cardiace congenitale.
"În ultimul timp s-a observat foarte clar că există o mare deficienţă în asigurarea diagnosticului şi tratamentului copiilor cu malformaţii cardiace congenitale. Din numeroasele specialităţi care concură la acest lucru, diagnostic şi tratament, o verigă slabă am considerat că este cardiologia intervenţională de copii, aici mă refer la proceduri prin care se pot efectua anumite corecţii pentru aceste malformaţii prin proceduri mai puţin invazive, deci nu prin intervenţii chirurgicale, cu prin anumite proceduri de cardiologie care să închidă anumite defecte, să creeze anumite posibilităţi pentru ca aceşti copii să fie vindecaţi practic fără operaţii. Ei, în acest domeniu al cardiologiei intervenţionale în România practic nu există un program naţional", a susţinut dr. Suciu.
El a participat la lansarea oficială a proiectului "Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică - CORDISPED" al Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IBCvT Târgu Mureş a mai spus este un lucru extraordinar ca un copil să nu fie nevoit să treacă printr-o intervenţie chirurgicală şi să poată beneficia de nişte proceduri mai puţin agresive pentru tratament, însă în acest moment nu există un astfel de proiect. "Prin acest proiect CORDISPED dorim să tragem un semnal de alarmă că există resursa umană care poată să aprofundeze acest domeniu, există sprijin de la centre cu experienţă din străinătate şi este o prioritate pentru centrul de la Târgu Mureş să implementeze aceste tehnici de excelenţă. Depinde de Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, cei care asigură strategia şi fondurile în acest domeniu dar sunt convins că pentru copii nimic nu este prea scump", a subliniat dr. Horaţiu Suciu.
Proiectul CORDISPED are ca ţintă îmbunătăţirea competitivităţii şi adaptabilităţii personalului medical în domeniul cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare pediatrice, alături de specialităţile conexe, iar de aceste cursuri vor beneficia 75 de medici şi 160 de asistente medicale din ţară până la finele acestui an. AGERPRES