Românii aleg să ia medicamente de cele mai multe ori după ureche. Statisticile din industria farmaceutică arată că 73% dintre români îşi administrează singuri medicamente. Neîncrederea în medic, lipsa timpului sau a unei educații sanitare sunt cauzele acestei „boli“ moștenite de români din familie.

În România sunt la vânzare aproape 5.000 de medicamente, cu sau fără reţetă. Cu toate că puterea de cumpărare la noi în țară este la jumătate în comparație cu cea a vest-europenilor, în România, piața farmaceutică se bucură de vânzări. Românii sunt campioni mondiali când vine vorba de consumul de medicamente eliberate fără rețetă. Aproape în fiecare familie există obiceiul de a face un mic depozit de medicamente. Românul a deprins această mentalitate din perioada în care multe produse nu se găseau ușor pe piață. Există concepții pe care le avem, dar care nu sunt întocmai sănătoase, spun medicii.

 

„Primăvara este bine să fac o cură de vitamine ca să prind putere“ sau „iau medicamente ca să previn boala“, sunt doar câteva dintre sintagmele pe care le auzim frecvent. Nu este tocmai bine să gândim așa, atrag atenția medicii. Un studiu arată că, în medie, un om are simptome de boală 18 zile pe an, iar în cinci zile dintre acestea se tratează cu medicamente fără rețetă.

 

„De cele mai multe ori îmi este greu să atribui un tratament corect fiindcă pacientul când vine la cabinet este deja sub medicație, obligându-mă să continuu pe linia pe care el a început; un tratament cu antibiotic, care este început de o zi, două. Eu îl întrerup și continuu cu alt antibiotic pe care îl consider adecvat pentru boala respectivă. Însă, în acel moment, germenii ai cărui spectru sunt incriminați în primul antibiotic pe care și l-a administrat pacientul nu au fost distruși în totalitate, nu am făcut decât să le micșorez numărul și în același timp să dau informația că antibioticul respectiv poate acționa împotriva lor și ei își creează rezistență împotriva lui“, a explicat dr. Iulian Uța, medic de familie.

„Am văzut cazuri în care pacienții împrumutau rețeta unii de la alții“

Medicamentele pentru răceală, vitaminele, mineralele și analgezicele sunt cele mai vândute medicamente fără rețetă. Sunt și unele antibiotice, de exemplu, care se eliberează numai cu rețetă, dar în posesia cărora ajung unele persoane și fără să fi trecut pe la medic.

 

„Sunt și alte modalități de a procura medicamente. Pacienților ori le rămân medicamente de la vechi tratamente pe care le-au efectuat insuficient sau nu le-au efectuat, sau își fac rezerve, sau împrumută. Am văzut la cabinet cazuri în care pacienții își împrumutau rețeta unii de la alții pentru că aveau impresia că au același tip de infecție. Trebuie să ținem cont că nu se pune problema ca doi pacienți să fie tratați la fel. Sub nici o formă nu scriem o rețetă la toată lumea la fel și s-a rezolvat problema. Tratamentul este personalizat“, precizează medicul de familie.

„Tratamentul trebuie personalizat“

Automedicația este legată și de educația medicală a fiecăruia dintre noi, iar de multe ori românii ca să scape de drumul până la medic se tratează după sfaturile primite de la vecini sau prieteni. „Altă problemă de care mă lovesc la cabinet este cea a tratamentului prin telefon. Zilnic mă întâlnesc cu astfel de cazuri. De foarte multe ori reușesc să aduc pacienții la cabinet să văd despre ce este vorba, dar recunosc că nu întotdeauna. Ei doresc un tratament rapid care într-o zi-două să-i vindece și să nu se mai îmbolnăvească vreodată de boala respectivă. Acest lucru nu există. Medicina este individuală, personalizată. Fiecare om are simptomele lui. Ce este pe internet ne ajută să ne informăm, dar tratamentul trebuie personalizat. În al doilea rând, există surse pe internet care nu sunt reale, sunt total în eroare. Nu spun că sunt toate. Unele sunt foarte bune“, adaugă dr. Iulian Uța.

„Din cauza automedicației pot să apară multe boli“

Pericolul pe care îl reprezintă automedicația și abuzul de medicamente nu trebuie neglijat. Din cauza automedicației, pot să apară multe boli. Hepatita medicamentoasă este doar una dintre acestea. În 2011, s-a vorbit despre o fată de 25 de ani din Marea Britanie, care murit în urma unei insuficienţe hepatice apărute din cauza unei supradoze de paracetamol. Pentru a scăpa de răceală, se pare că aceasta a luat timp de mai multe zile paracetamol şi pliculeţe pentru răceală cu o soluţie orală care conţine paracetamol. După ce i s-a spus că suferă de infecție respiratorie, pentru care medicul i-a prescris antibiotice, fata a continuat să ia acest tratament. După câteva zile a decedat. Iar ancheta a arătat că decesul a fost cauzat de supradoza de paracetamol.

 

„Din cauza automedica­ției sunt multe boli care pot să apară. De altfel, fiecare medicament are trecut pe prospect o serie de efecte adverse. Întotdeauna când un medic administrează un medicament, în mintea lui se află o balanță cu efecte benefice și negative, cele benefice trebuie să primeze în pofida celor negative. Fiecare medicament are un efect advers. Atât medicul, cât și pacientul trebuie să-și asume acest lucru“, atrage atenția medicul de familie. Medicii spun că este nevoie de conștientizarea populației asupra efectelor negative pe care le poate avea obiceiul de a lua medicamente. În Franța, de exemplu, automedicația este descurajată chiar și în cazul tratamentelor naturiste.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro