Chirurgul Dan Oprea revine cu o nouă scrisoare despre conditiile în care munceste la Spitalul Judetean de Urgentă Ploiesti. Departe de noi gândul de a-i plânge de mila dumnealui, mai curând plângem de milă pacientilor. Iar cele relatate sunt un fel de deja-vu.  Si vor rămâne asa, atât timp cât sănătatea va fi pe mâna unor neprofesionisti, cât timp este subfinatată si cât timp, ca în orice institutie de stat, se fură pe capete…

SCRISOARE DESCHISĂ

Buna ziua,
Ma numesc Oprea Dan si sunt chirurg, la Spitalul Judetean de Urgente Ploiesti.

Consider ca sunt obligat sa revin cu un comentariu,vis-a-vis de urmarile scandalului de la spitalul nostru,de la sfarsitul anului trecut.
Stiu ca nu este un moment foarte bun, daca ne gandim la problemele mari cu care se confrunta societatea romaneasca, in ultimile saptamani. Ma mir si eu de faptul ca nu se pot face aprecieri pertinente si obiective, nici ca urmare a analizarii accidentului aviatic, sau a urmarilor inzapezirii recente. Un continuu scandal, cu concluzii diferite, in functie de apartenenta politica a celor din media, care prezinta informatia.

Si totusi……

Sa nu credeti ca la spital s-au intamplat lucruri minunate. Avem bisturie(ura!), dar aspiram intraoperator cu niste furtunuri groase, de parca acum se descopera principiile chirurgiei clasice.

Imediat dupa scandal, s-a stricat linia de endoscopie-colonoscopie si nu s-a rezolvat nici pana astazi.

Pentru un procesor de imagine, bolnavii nostri pleaca, internati fiind catre diverse servicii private si efectueaza investigatiile contra cost.

Daca se interneaza o hemoragie digestiva, pur si simplu nu poti sa afli in timp real afectiunea si conduita terapeutica de urmat.

Aceleasi lipsuri la anticoagulante, antibiotice.

Am auzit ca s-au exprimat pareri, cum ca scandalul a fost exagerat, ca nu s-au descoperit nereguli grave, ca managementul spitalului a fost corect. Este pur si simplu incredibil! Fostul manager doreste si face presiuni sa ocupe o pozitie de conducere pe linie de management al calitatii in spitalul din care a fost demis!!??????

Pai ,daca totul a fost atat de bine gestionat, ce mai caut eu in spital? Oare nu trebuia sa fiu dat afara din spitalul pe care il destabilizez si decredibilizez cu comentariile mele?

a,avem multe cazuri de infectii nosocomiale cu clostridium difficile,numai eu,am deja 4 pacienti cu aceasta infectie,iar la un caz,care a dezvoltat megacolon toxic,am fost obligat sa efectuez o colectomie subtotala,operatie mutilanta,dar salvatoare in unele situatii.

Nu exista, la nivel de spital, o atitudine unitara ,o linie de conduita adaptata situatiei ,totul se desfasoara la bunul plac al fiecaruia. Sectia de ATI a fost blocata practic saptamani, cu cazuri grave, intubate, pentru care se foloseau toate ventilatoarele disponibile.

Cei ce trebuiau operati nu puteau beneficia de aceasta aparatura si, ca atare, pacientii au fost amanati si ras-amanati de la operatiile pentru care au fost pregatiti.

Imi pare rau ca-i dezamagesc pe cei care au spitalul in custodie, dar spre deosebire de statisticile si auditurile lor, situatia din spital este cu totul diferita, mult mai grava.

Pana la urma se ingrijesc oameni adevarati, nu fantome sau holograme care dispar undeva in ceata. Poate ca niste vizite ale Domnului Cosma, in persoana, la spital, ar putea recunoaste niste realitati, diferite total de cele prezentate de subordonatii sai, astfel incat ar putea avea o idee corecta despre problemele reale din spital.

Doresc sa va mai amintesc de aparatura radiologica defecta, nu se pot efectua adesea radiografii simple, din lipsa de filme sau aparate defecte, nu mai vorbesc de scopii gastro-duodenale sau colonoscopii, pensionate pe caz de boala, anticipat.

Vreau sa va mai spun ca in luna ianuarie a acestui an, eu am operat cca. 80 de pacienti. Stiti cate ore de sala suntem pontati, noi, chirurgii, intr-o luna?? 11 ore!!! Acum socotiti si D-vs. ce capacitati paranormale avem……. 80 de operatii in 11 ore. Asa se plateste in Romania munca cinstita ,in democratie!!!!! Bataie ordinara de joc!!! Asta este respectul pe care il primim de la cei care ne conduc.

Vin dimineata la servici si ma opresc salariati din spital sa ma roage sa intervin pentru ei,pentru bonuri,lipsuri,etc. Ce pot eu sa le spun? Cine sunt eu sa le rezolv problemele zilnice,saracia si frustrarile acumulate in aceste vremuri tulburi?.

Cu stima,
Dr. Dan Oprea

P.S. O rectificare: din vina mea sau din a altora, atat eu,cat si colegii de sectie, am inteles ca suntem pontati doar 11 ore pe luna, in program de sala de operatii. Este vorba despre 11 zile pe luna. Mi-e rusine ca nu m-am informat corect decat astazi. Dar cu 4 ore sala pe zi, 11 zile pe luna, tot ies 2 operatii pe ora………Un adevarat record de Speedy Gonzales…….

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro