Tehnologia bioluminiscentei ATP,obiectiveaza in 15 secunde gradul de contaminare globala de pe mainile personalului, suprafete si dispozitive medicale din sectoarele sanitare, pana la aparitia rezultatelor de la laboratorul de microbiologie. Astfel, pot fi luate masuri imediate de imbunatatire a curatentiei. Curatenia este prima etapa in scaderea infectiilor intraspitalicesti.
Metoda a fost studiata, testata, implementata in Romania in cadrul lucrarii de doctorat “Strategii Preventionale si Terapeutice in Infectiile Fungice Invazive”, de dr. Radu Agrosoaie, doctorand al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a fost propusa Ministerului Sanatatii in anul 2014 in vederea implementarii la nivelul DSP si spitalelor, insa nu a primit aviz favorabil de la Directia de Strategii si Politici in Sanatate, Compartimentul Politici de Sanatate Publica.
Tehnologia este propusa Ministrului Vlad Voiculescu in 22.06.16 in conditiile actuale de preocupare deosebita pentru infectiile intraspitalicesti pentru implementare Inspectiei Sanitare de Stat si celor 50 de spitale din subordinea Ministerului Sanatatii.
Avand in vedere complianta scazuta a personalului medical la igiena mainilor de 40%(D.Pittet,Boyce Lancet Infectious Diseases, 2001) si ca imbunatatind igiena mainilor putem preveni cu pana la 50% infectiile intraspitalicesti (D.Pittet, ECCMID Congress of Microbiology and Infectious Diseases, 2016) acest instrument poate fi extrem de util in scaderea infectiilor din spitale pentru ca demonstreaza clar igiena si avertizeaza persoanele neglijente sau dezinteresate determinand educatia personalului.
Utilizat in Anglia in cadrul unui proiect major de scadere a infectiilor intraspitalicesti “Deep Clean” in vederea reducerii infectiilor cu Staphilococcus Aureus si Clostridium Difficile, in peste 250 de Spitale, recomandat de CDC, acceptat de guvernul danez,dispozitivul poate insemna o schimbare radicala si in sistemul medical romanesc. Sistemul este utilizat in prezent de INBI Matei Bals, DSP Iasi, DSP Buzau, Spitalul Militar Central, IRO Iasi, DSP Suceava, Spitalul CF Iasi, Spitalul Sanador, Spitalul de Pediatrie Sibiu.