Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

dr Tanasescu tvr

Dragii mei,

 

Suntem intr-un moment crucial. De fapt incepe o perioada in care, daca nu facem nimic, ce ni se intampla acum ne va afecta ani de zile.

Am reusit sa amanam contractul propriu-zis, ca sa incercam sa rezolvam chestiuni legislative importante, dar si, sper, un plus, macar minim, la finantare.

Acum se cer aditionale. Ca de obicei, ar trebui sa semnam retroactiv.

De ce retroactiv? Poate pentru ca cei de la CNAS si casele locale nu se coordoneaza, nu dau legi coerente, nu se consulta, totul e in ultima clipa. Poate.

Mai probabil este ca se procedeaza astfel pentru ca daca dam retete si altele, atunci automat vom semna retroactiv, caci suntem la mana lor.. ca sa nu ni se impute..

De ce sa nu respecte si CNAS legea ? Ce lege e valabila retroactiv ?

......

Urmeaza negocieri dure pentru legislatie si bani.

 

De ce ?

 1. 1. Pentru ca se impanzeste tara cu imputari, imputari de mii si zeci de mii de lei. Curtea de conturi imputa catre CNAS si CNAS trimite imputarile la medici.

 

 1. Pentru retete neurcate in sistem din 2013, 2014, 2015.   75% dintre medicii din jud Constanta au astfel de imputari. Adica, daca au dat 500 de retete pe luna si nu au urcat una singura in sistem, au imputare de 10% din toata capitatia. Luna de luna. De ce nu a anuntat CNAS la timp ? Unde e prejudiciul pentru retete reale si pacienti reali ? Acum au inceput in Ilfov si Tulcea, dar si in alte parti. Degeaba am argumentat la CNAS si MS. Dupa cate stiu, vom fi luati toti la rand. In conditiile in care softuile lor merg mizerabil, ei nu au nici o responsabilitate, iar noi primim imputari.

 

 1. pentru retete de oncologie, psihiatrie, neurologie si orice altceva unde fie scrisoarea era depasita, fie nu eram trecuti la prescriptor. Ce fac judetele fara suficienti specialisti ? In Tulcea, Calarasi, Galati, Harghita, Giurgiu, Vaslui, Alba se toooooot imputa si va mai urma...Sau daca nu a apucat omul sa mearga la specialist si a expirat termenul scrisorii ? Sau daca figura internat fara ca noi sa stim ?  De ce nu ne instiinteaza SIUI, desi cerem asta de 4 ani ??

Ca sa ne impute servicii mai usor ?? Unde e frauda ?? E vorba de pacienti reali, bolnavi,  intr-un sistem medical haotic, sarac, browninan. Cine a facut protocoale aberante ? Cine e vinovat ca nu mai sunt medici din toate specialitatile in tara ? Cine e vinovat ca nu sunt medicamente in spitale ? Unde e prejudiciul daca dam noi sau oncologul, sau psihiatrul reteta, ca doar tot atat costa ?

 

 1.  pentru servicii invalidate pot veni(si probabil vor urma) alte imputari, caci aceste servicii au fost urmate de retete, trimiteri etc

 

 1. 2. Pentru ca suntem sever, grosolan discriminati la finantare. Colegii din spitale, asistentele, toti, au primit 25%. Nu e mult, dar e un plus. Noi primim doar sarcini suplimentare. Acum doua saptamani, MS a promis catre Sanitas ca vor mai primi pana la sfarsitul anului inca 25%. Desigur, e doar o promisiune, nu spune exact cand si de unde, dar exista ceva. Iar de noi iar nu se spune nimic. Nu existam !! Nici noi, nici asistentele noastre..  CNAS nu plateste salarii, prin lege, ci servicii medicale. Asadar, e normal sa creasca si la noi valoarea serviciului medical.

 

 

O asemenea discriminare inseamna o palma data medicilor de familie. O lipsa crasa de respect.

 

 1. 3. Taxarea suplimentara prin noul cod fiscal, ca PFA. De aproape doi ani incercam sa convingem ca taxarea suplimentara ca PFA nu poate fi sustinuta de cabinete. Unii isi fac pensii grasute, noi primim taxe.

 

 

ASADAR :

- Dupa cum stiti am facut un prim protest prin plimbarea in jurul MS.

- Va rog insistent ca vineri 1 aprilie si luni 4 aprilie sa nu dati retete si trimiteri in contract cu casa.

 

Oricum, e ilegal fara aditional semnat. Legea e valabila si pentru decidenti. Reprogramati, explicati, convingeti. Nu e greu pentru doua zile, va asigur. Si noi aveam programati, dar am dat telefoane si am convins usor pacientii. Informati si incurajati colegii. Consultati, dar nu dati documente in contract cu casa. Daca la CNAS nu se va vedea un vid de servicii vineri...atunci vor sti ca ne pot infrange usor.

- Apoi speram sa fim chemati, sa reluam negocierile. Precizez ca ministrul Achimas mi-a spus de 8 zile ca ne cheama...dar se pare ca e prea ocupat. Inca nu ne-a chemat, probabil inca nu ne ia in serios.

- Daca nu rezolvam, vor urma plimbari serioase, in corpore, autorizate, cu colegi din toata tara, pe la MS si CNAS si in final nesemnarea contractului. Nu vrem asta, chiar nu ne dorim asta, dar deocamdata nu avem de ales. Din respect pentru noi insine, pentru meseria noastra, pentru familiile noastre si nu in ultimul rand pentru personalul nostru si pentru pacienti. Nu dati documente in contract cu casa vineri(1 aprilie) si luni,(4 aprilie). Poate ca avertismentul nostru ii va trezi.

 

Va rog sa tinem aproape.

Va multumesc si succes !

 

Dr. Rodica Tanasescu

Vicepresedinte AMF-B
Presedinte SNMF
www.amf-b.ro
Societatea Națională de Medicina Familiei | SNMF
Numai impreuna putem deveni puternici!

 

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro