Norme Coca 2023 - 2024

De când nu vom mai putea beneficia de servicii medicale dacă nu prezentăm cardul de sănătate, când va fi implementat dosarul electronic al pacientului, cât de multe probleme există în sistem după ce a început digitalizarea lui şi cum suntem afectaţi de toate aceste schimbări noi, pacienţii? La toate aceste întrebări ne-a răspuns medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în studioul Adevărul Live

Cu ce vă confruntaţia la cabinet zilele acestea?

În general, la început de an şi început de lună avem aglomeraţie la cabinet. În plus, am început să activăm cardurile de sănătate, ceea ce consumă timp.

Cum stăm cu cardurile de sănătate? Sunt infomraţi pacienţii?

Maroritatea nu sunt informaţi, de aceea şi durata activării lui durează destul de mult. În plus, soft-ul de activare nu funcţionează încă ireproşabil în toate momentele ale zilei, dar, cu toate acestea, reuşim să le activăm. Activarea acestor cardul se poate face şi orice segment al sistemului de sănătate, aflat în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fie la medicul de familie, dar şi la un laborator sau medic specialist. Cred că ar fi fost utile nişte campanii naţionale de informare efectuate bineînţeles de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă la ce să se aştepte. Cardul este necesar doar în cadrul serviciilor asigurate prin CASMB. În cazul urgenţelor, acesta nu este necesar. Va exista o perioadă de graţie, timp în care sistemele vor merge în paralel. Sigur vor există disfuncţionalităţi, de aceea această perioadă de trecere este necesară. Copiii nu vor avea nevoie de card, până la vârsta de 18 ani.

 

 

 

Cât va dura această perioadă de graţie?

 

Cât va dura această perioadă de graţie?

Din câte ştim, cam trei luni, dar dacă va fi necesar vom mai solicită o temporizare.În niciun caz nu vom tranforma cabinetul într-un butic de activare a cardurilor. Acestea se vor activa numai cu ocazia unei vizite medicale, a unui consult. Nu se pune problema ca până la 1 februarie să se activeze aceste carduri. E important ca de la 1 februarie, cei care au nevoie de servicii medicale să aibă cardul la ei.

Cu reţeta electronică cum e?

Reţeta electronică funcţionează, dar din păcate în continuare unele spitale mari nu eliberează reţete compensate. E o situaţie în care actul medical nu s-a finalizat. Pacientul trebuie să vină la medicul de familie pentru reţetă, cu o hârtie medicală. Se întâmplă acest lucru deoarece medicii din acele spitale nu şi-au cumpărat soft-ul necesar eliberării reţetei electronice. Dacă ar fi funcţiona şi cardul cel puţin la fel cum funcţionează reţeta electronică, tot ar fi bine.

La ce va folosi cardul?

Cel mai important rol al cardului este validarea actului medical. Apoi, el reconfirmă calitate de asigurat şi este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului. Eu spun de la început că nu voi inscripţiona date pe card, pentu că se consumă timp şi nu are rost. Există o legistalţie europeană care spune că în cazul unei transfuzii de sânge se efectuează pe loc analiza grupului de sânge şi Rh. Aşa că trecerea lor pe card nu au niciun sens. În plus aceste analize sunt cu plată şi ar trebui să trimit pacienţii să-şi fac special aceste analize. La fel nu-şi au rost nici datele privind acordul pentru donarea de organe.

Mulţi spun că acceput pentru prelevarea de organe ar putea lasă loc pentru unele abuzuri...

Organele se prelevează doar de la pacienţii aflaţi în moarte clinică, cu evoluţie ireversibilă. Nu se poate pune problema ca în urma unei operaţii de apendicită să se preleveze organe.

Ce se va întâmpla cu protecţia dateleor trecute pe cardul de sănătate?

În momentul în care va apărea dosarul electronic, datele acestea vor fi undeva într-un nor. Încă nu există informaţii clare în ceea ce priveşte confidenţialitatea acestor date. Eu nu mă pricep şi nici nu sufăr de scenarită, dar nu ştiu ce se va întâmpla cu aceste date, care ar putea interensante pentu cei care fac asigurări de sanătate sau viitori angajatori etc. Încă nu avem o reglementare clară în această privinţă.

Dintre parcienţii dumneavoastră au primit toţi cardul?

Nu, nu l-au primit toţi, dar majoritatea l-au primit. I-am informat să mai aştepte, dar dacă nu-l vor primi îi vom îndruma unde să meargă pentru a-l obţine. Legea spune că acelea carduri care nu vor fi distribuite de Poşta Română se vor ridica de la Casele locale de asigurări de sănătate.

Sunt vreo 15 modele de cititoare de carduri, dar din acestea doar 2 au ecran şi tastatură. Dacă cititorul nu are tastatură şi ecran, medicii vor fi nevoiţi să lase pacienţii să-şi tasteze codul PIN direct în calculatorul lor, ceea ce e uşor pericolos, având în vedere că cei mai mulţi pacienţi sunt vârstnici şi nu sunt obişnuiţi cu calculatorul şi medicii riscă să se trezească cu calcultorul blocat, ceea ce ar determina o revoluţie la uşa cabinetului.

Există multe companii care nu plătesc datoriile către Casa de Asigură pentru angajaţi? Ce se va întâmplă cu aceşti oameni? Vor putea folosi cardul?

Nu, nu va putea. E o situaţie ilegală, din fericire, nu foarte frecvent întâlnită. Cardul de sănătate oferă acces la situaţia plăţilor efectuate pentru fiecare angajat. Dacă plăţile nu sunt făcute, pacientul nu va putea beneficia de serviciile medicale decontate de Casa de Sănătate.

Trebuie să existe o soluţie alternativă pentru pacienţii asiguraţi care refuză cardul, din motive religioase sau altele. Sunt cazuri rare, dar trebuie găsite soluţii şi pentru ei.

Fără card pacientului în cititor nu se vor putea valida servicii medicale. Aşa că speculaţiile privind validarea ulterioară a unor servicii medicale de către medic nu se susţin.

Dacă datele pacientului sunt greşite, acetea se modifică la Casa de Sănătate, în mod gratuit. Dacă, în schimb, cardul se pierde, pacientul trebuie să facă o cere de eliberare a unui alt card, contra unei sume. Din câte ştiu, va costa 10 lei.

Deocamdată, cardul de sănătate este pentru medici o povară. Ne consumă timp, pentru că pacientul trebuie informat. Noi am acceptat acest card tocmai pentru a pune capăt ideei că nu sunt bani din sănătate pentru că medicii i-ar fura. Adevărul este că suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte bugetul pentru sănătate, la distanţă mare de Bulgaria şi Albania.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro