"Vrem ca, odată pentru totdeauna, să intrăm în legalitate. De 15 ani suntem obligaţi să semnăm contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie. Chiar dacă este prelungită valabilitatea, noi trebuie să semnăm acte adiţionale", a spus medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Preşedintele SNMF a afirmat că decizia de a nu prescrie reţete compensate şi gratuite sau de a nu da trimiteri timp de două zile este şi o formă de protest fată de nepăsarea autorităţilor la cererile medicilor, care nu vor altceva decât să se intre în legalitate, scrie news.ro 

"Cerem o lege stabilă şi coerentă. Vom semna actele adiţionale imediat ce vom fi solicitaţi să le semnăm, dar vrem să se ştie că nu mai putem funcţiona în ilegalitate şi nici «umanitar», întrucât Curtea de Conturi nu judecă activitatea nostră în funcţie de gesturile umanitare", a adăugat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a precizat că zeci de medici de familie care au prescris reţete unor pacienţi cu afecţiuni oncologice pe baza scrisorii medicale eliberate de specialişti au fost obligaţi să plătească tratamentele, ceea ce nu este corect.

"Avem zeci de imputări pentru tratamente oncologice, şi nu vorbim de zone care abundă de oncologi, ci unde numărul lor este foarte mic. La fel şi în cazul pacienţilor cu diabet. Dacă într-o zonă există un singur diabetolog şi 16.000 de bolnavi, nu este firesc ca medicul de familie să scrie reţeta în baza scrisorii medicale eliberată de specialist. Asta vrem să rezolvăm", a adăugat Tănăsescu.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) susține acțiunile de protest ale medicilor de familie.

Marea majoritate a revendicărilor medicilor reflectă cauze importante pentru care este afectat grav accesul pacienților la servicii medicale. Problemele medicilor generează probleme pacienților.

De prea mult timp activitatea profesională a medicilor noștri este împovarată de o birocrație stufoasă și absurdă care afectează timpul necesar ce trebuie acordat pacienților.

Deficientele de legislație duc la imposibilitatea de a oferi medicația și investigațiile medicale necesare.

Nu este firesc ca erorile legislative să ducă la imputări către medici pentru faptul că s-au oferit rețetele necesare pacienților. Este știut faptul că în spitale pacienții nu beneficiază de tot ce le este necesar. Este cunoscut faptul că în multe zone din țară este un deficit important de specialiști din multe specialități medicale. Este cunoscut faptul că sistemul informatic al CNAS funcționează cu multe erori și cu multe sincope, îngreunând gestionarea activității.

De ce sunt penalizați și demotivați medicii pentru toate astea ?

 

Sursa 1

Sursa 2

Foto : TVR

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro