Pentru a slăbi, nu trebuie să stăm cu ochii pe cântar. Ca să aibă succes, dietele şi programele de antrement trebuie să ţină cont de răspunsul organismului nostru la efort şi să se potrivească necesităţilor particulare.

Există tot mai mult interes pentru metodele de scădere în greutate, însă în cele mai multe cazuri acestea sunt sortite eşecului, deoarece nu se potrivesc necesităţilor particulare ale celui care doreşte să slăbească, atenţionează dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.Pentu a optimiza progamul de antrenament şi de nutriţie, specialistul spune că este esenţial să avem în vedere câţiva parametri fiziologic de maximă importanţă pentru înţelegerea particularităţilor individuale.

În acest sens, el recomandată testarea cardiometabolică, analiza compoziţiei corporale cu ultrasunete sau analiza posturii, a mersului şi a alergării.

Cântarul nu este prietenul cel mai bun al celor care doresc să slăbească. Dar nu pentru că arată valori prea mari, ci pentru că nu spune mai nimic despre ce se întâmplă în interiorul organismului, mai exact care este compoziţia corporală. Atunci când vrem să slăbim, de fapt vrem să scăpăm de stratul adipos şi să menţinem cât mai mult din masa musculară. Un program bine pus la punct poate aduce aceste transformări, însă pentru a fi siguri, trebuie să le putem demonstra prin metode validate ştiinţific“, a subliniat dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Analiza compoziţiei corporale cu ultrasunete este o tehnică modernă, foarte precisă de determinare a structurilor organismului, cu vizualizarea straturilor externe - ţesut adipos, masă musculară. Este de fapt o investigare ecografică, numită stratigrafie, cu ajutorul căreia putem să vedem în timp real, să analizăm structura şi să măsurăm dimensiunile stratului de grăsime şi a muşchilor, putând astfel obiectiva modificările ce apar în cursul programului de scădere în greutate.

Testarea cardiometabolică este cea mai performantă şi utilă investigaţie prin care se poate analiza metabolismul, în toate aspectele sale. Această metodă de investigaţie a fost folosită o lungă perioadă de timp doar în laboratoare de înaltă performanţă destinate sportivilor.

Testarea se face în repaus şi în efort, pe bandă de alergare sau bicicletă staţionară şi aduce informaţii extrem de valoroase despre rata metabolismului (“arderile”) în repaus şi în efort, la diverse intensităţi.

Putem astfel să aflăm câtă energie consumă organismul în perioadele de odihnă şi cât în timpul activităţilor fizice diverse, dar şi care sunt sursele care generează energia: lipide şi carbohidraţi.

În plus, testarea cardiometabolică permite şi determinarea VO2max, cel mai fidel parametru cate ne arată care este capacitatea de performanţă la un moment dat.

Potrivit medicului, având toate aceste date, vom putea stabili un program de antrenament şi de nutriţie cu adevărat personalizat, ceea ce oferă şansa reală pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro