Norme Coca 2023 - 2024

Medicul din Ploiesti care s-a autodenuntat de malpraxis, sustinut si de alti colegi. Ancheta ia amploare

Cazul medicului chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Judeţean Ploieşti, care a dezvăluit neregulile din unitatea sanitară în care lucrează, ia amploare. Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut joi seară ca doi directori din cadrul Ministerului Sănătăţii, respectiv director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate şi director adjunct al Direcţiei Asistenţă Medicală, să se deplaseze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, „pentru a întări echipa mixtă a MS şi a Consiliului Judeţean, care efectuează un control pentru a verifica posibilele nereguli sesizate de mass-media”. „În cazul în care se vor găsi nereguli se vor lua măsuri. Le-am transmis ca în cazul în care nu s-au obţinut până în acest moment concluzii evidente şi semnificative, controlul la spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti să fie prelungit, se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

Am cerut echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

În timp ce autorităţile fac anchete peste anchete, alţi 22 de medici de la Spitalul Judeţean din Ploieşti se declară solidari cu chirurgul Oprea, aceştia trimiţând o scrisoare deschisă în care spun că "sărăcia este cauza tuturor nemulţumirilor ", iar "condiţiile oferite de sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri".

Autodenunţ de malpraxis

Zilele trecute, chirurgul Dan Oprea din Ploieşti a ales o metodă inedită de a se revolta împotriva sistemului sanitar. Acesta a transmis o scrisoare presei locale în care mărturiseşte că este nevoit să îşi facă profesia de medic în condiţii neadecvate.

„De vreo 4-5 ani, lucrurile par să se schimbe. Cei îndrituiţi să conducă acest spital nu mai reuşesc să facă faţă acestei provocări. Un judeţ precum al nostru nu reuşeşte să aibă un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalaţie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an şi nu se poate repara, deşi compresorul buclucaş nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori, aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alţi chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, relatează chirurgul, care lucrează în la Spitalul Judeţean Ploieşti de peste 20 de ani, într-o scrisoare electronică transmisă jurnaliştilor de la cotidianul Telegrama.

Acesta dezvăluie şi felul în care este nevoit să trateze pacienţii care vin la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. „Dacă vrei să tratezi un  bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat, nu”? se întreabă doctorul.

Şi tot el continuă, amintind că reforma din sistemul de sănătate anunţată de secretarul de stat Raed Arafat pune foarte mare preţ pe modernizarea SMURD-ului şi utilajelor de intervenţie rapidă şi foarte puţin pe ce se întâmplă cu pacienţii după ce sunt daţi jos din ambulanţe şi intră pe uşile spitalelor.

„Ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru”

Colegii doctorului Dan Oprea nu doar că îl susţin în demersul său, ci îi şi dau dreptate, printr-o scrisoare deschisă. "Suntem martorii consternaţi ai întâmplărilor din ultimele zile atât de mediatizate de presa locală şi naţională. Atacurile repetate ale presei la adresa noastră creează un conflict artificial între medici şi pacienţi sau familiile lor. Trebuie bine înţeles că rolul nostru în această lume este să ajutăm oamenii bolnavi. Greu de crezut, dar totuşi suntem de aceeaşi parte a baricadei într-o societate bolnavă, care nu pune niciun preţ pe suferinţele şi nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopţile nedormite şi pe anii lungi de specializare profesională. Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaştem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute. Condiţiile oferite de către sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistenţa medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienţii în singurul spital care asigură asistenţa medicală de urgenţă în judeţul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru, doctor Dan Oprea", se arată în scrisoare a medicilor transmisă joi presei.

Neregulile semnalate chiar de medicii din spital sunt contrazise însă de dr. Adrian Stâmbeanu, managerul spitalului, care spune că dr. Oprea ar fi „obosit fizic şi psihic”.

Acesta a declarat pentru gândul că cele prezentate de medicul Oprea sunt falsuri şi că a demarat o anchetă administrativă, în vreme ce Ministerul Sănătăţii trmis o echipă de control pentru a face o anchetă proprie.

Ministerul Sănătăţii s-au autosesizat în cazul neregulilor din Spitalul Judeţean Ploieşti

Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în privinţa acestui caz, după informaţiile apărute în presa locală. „Astăzi, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Echipa de control va fi formată din Corpul de Control a Ministrului Sănătăţii şi DSP Prahova”, a transmis MS într-un comunicat remis gândul.

Şi conducerea unităţii sanitare unde au fost prezentate neregulile a demarat o anchetă administrativă. Managerul Spitalului Judeţean Ploieşti a mai spus că medicul Oprea i-a înaintat, cu o zi înainte, „o adresă în care îmi spune că este obosit fizic şi psihic şi că nu mai poate să desfăşoare activităţi în gardă şi că solicită o retragere temporală”. „Motiv pentru care am declanşat şi o acţiune în sensul acesta prin cabinetul de medicină a muncii ca domnului doctor să i se facă o serie de analize vis a vis de starea lui de sănătate şi examene psihice şi psihologice care se cer în cazul respectiv având în vedere faptul că dânsul ne scrie că starea lui fizică şi psihică nu îi mai permite să îşi desfăşoare activitatea medicală, urmând ca la sfârşitul acestor investigaţii să avem o oglindă a tuturor realităţilor”, a mai spus managerul unităţii sanitare.

Întrebat dacă chirurgul a creat în trecut probleme sau dacă a fost sancţionat în cei peste 20 de ani de activitate, dr. Adrian Stâmbeanu a spus că pe la jumătatea anului trecut, împreună cu alţi colegi de-ai săi, a fost implicat în scandalul de malpraxis, în care un ploieştean de 34 de ani, operat de apendicită, a murit pe masa de operaţie. Rezultatele anchetei demarate atunci au arătat că bărbatul în cauză suferea de meningită şi nu s-a aplicat nicio sancţiune până în prezent în acel caz.

O parte din plângerile primite pe adresa Colegiului Medicilor conţin nereguli ce ţin de partea administrativă a unui spital

Dr. Simona Schnelbach, preşedinta Colegiului Medicilor Prahova, a declarat pentru gândul că faptele reclamate de chirurgul Dan Oprea reflectă realitatea din sistemul sanitar românesc.„Lipsa aparaturii, a medicamentelor şi a ustensilelor sanitare afectează calitatea actului medical. Ceea ce spune dânsul nu are o conotaţie cu cineva anume, ci cu sistemul”, a precizat dr. Schnelbach.

Aceasta a precizat că o mare parte dintre plângerile primite pe adresa Colegiului Medicilor din Prahova conţin nereguli ce ţin mai mult de partea administrativă a unui spital, decât de cea a calităţii serviciului medical, amintind de lipsa medicamentelor din farmaciile spitalelor, de aparatura medicală care stă pe post de mobilă şi de condiţiile inadecvate pe care trebuie să le suporte pacienţii pe perioada internării.

Ministrul Sănătăţii le-a transmis acestora ca în cazul în care nu s-au obţinut până în acest moment concluzii evidente şi semnificative, controlul la spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti să fie prelungit.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a solicitat echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro