Se da cu grebla in judecatori, in afaceristi, in politicieni, asanam portiuni ale societatii noastre corupte! Foarte frumos si, mai ales, spectaculos. Dar credeti ca suntem atat de bazati si de sanatosi incat sa ne dispensam si de medici? Pe chirurgii care vor sa plece in strainatate nu-i putem opri, iar pe cei care se intorc de afara, ca sa opereze in Romania, ii arestam. Amuzant e ca ziaristii sunt mai entuziasti decat procurorii. Efervescenta si excitatie pe ruinele presei dintr-o tara in metastaza!

Caz emblematic, de la Constanta! Doctorul Marius Militaru a revenit din Germania, unde profesa cu succes, ca sa coordoneze Sectia  de Chirurgie Cardio-Vasculara a Spitalului Judetean. I s-a organizat un flagrant. Protagonist — un domn care se prezenta „Tigan de catifea” si avea o firma de fier vechi. In aceasta nobila indeletnicire, evaziunea fiscala e mai frecventa si atinge inaltimi mai impresionante decat valurile marii cand e furtuna. DNA i-a dat onorabilului „Tigan de catifea” 1.000 de lei ca sa-l rezolve pe doctor. Comerciantul de rugina a pierdut sau a palmat 500 de lei, aruncand jumatate din suma in condica de pe biroul chirurgului care a adus la standarde europene Sectia de Chirurgie Cardio-Vasculara a Spitalului din Constanta. Practic, Marius Militaru s-a trezit incatusat pentru niste bani pe care nu i-a vazut. A fost dus in arest la Bucuresti, pe urma i s-a dat arest la domiciliu. El ceruse arest la locul de munca —  legea permite. Intre timp, „Tiganul de catifea” s-a prapadit. Nu si-a gasit sfarsitul pe masa de operatie. I se facusera mai multe bypass-uri si avea nevoie de supraveghere si ingrijire. A murit in timp ce doctorul era in arest.

In momentul asta, pe lista de asteptare mai sunt cateva zeci de cardiaci care trebuie operati, la Constanta. Dar n-are cine, asa ca fac naveta in Capitala. Cu inimile in pungi de un leu, probabil, pentru ca un dosar e mai important decat niste vieti. Dar pentru vietile pierdute cine plateste? Fiindca am inteles ca vietile salvate nu reprezinta merite, ci vinovatii ale doctorilor.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro