Aproape 40 de noi programe de studii universitare, aprobate de Guvern, vor fi introduse din acest an la institutiile de invatamant superior! Intre acestea se numara si Dreptul Medical.
Doua noi HG, emise miercuri de Executiv, vizeaza structurile institutiilor de invatamant superior si specializarile, dar si programele de studii universitare de licenta organizate de acestea, domeniile si programele de studii universitare de masterat, precum si domeniile de studii universitare de doctorat din cadrul acestora.
Se urmareste adaptarea retelei universitare la cerintele pietei muncii, compatibilizarea sistemului romanesc de educatie si formare profesionala cu cel european, precum si la buna desfasurare a procesului educational in anul universitar 2015- 2016, arata HotNews.
De precizat ca o institutie de invatamant superior de stat si particulara poate organiza admiterea numai in domeniile si la programele de studii universitare aprobate printr-o Hotarare de Guvern.
Printre noile programe de studii sunt: Aplicatii ale chimiei in expertize juridice, Inginerie energetica, Inginerie hidraulica si protectia mediului, Business services, Dreptul colectivitatilor locale, Dreptul Medical, Antreprenoriat si management strategic, Managementul programelor si investitiilor, Finantarea, guvernanta si gestiunea riscurilor in organizatiile publice.
Dreptul medical poate fi definit ca o ramura a dreptului ce cuprinde norme juridice de drept intern, comunitar si international, prin care sunt reglementate relatiile socio-profesionale patrimoniale si nepatrimoniale ce se stabilesc intre subiectele de drept medical.
“Dreptul medical, disciplina de granita intre medicina si drept, sustine realizarea dreptului la sanatate al omului, bazat pe faptul ca persoana umana este intangibila, iar respectul vietii merge pana la respectul mortii. Dreptul medical devine un loc de intalnire a normelor juridice, morale sau tehnice ideale, cu realitatile medicale, concrete”,arata A. T. Moldovan, in Dreptul medical – ramura distincta de drept.