Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat că ar fi absolut necesară o disciplină nouă în curricula şcolară, numită "Educaţie pentru sănătate".
"Părerea mea sinceră este că este necesară o adevărată educaţie pentru sănătate, încă de la cele mai mici vârste. Noi avem datele statistice, care sunt îngrijorătoare. De la preşcolari până la copiii de clasa a VIII-a se constată o dezvoltare somatică cu plus de greutate, copii obezi şi cu multe tulburări chiar şi nervoase. Copiii nu sunt educaţi pentru un stil de viaţă sănătos, pentru un comportament de viaţă. În licee, în şcoli, ei fac ore de dirigenţie, dar cred că nu este suficient" a afirmat dr. Daniela Rahotă.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, tulburările dizarmonice de dezvoltare se înregistrează în proporţie de 20-30%. Medicul Daniela Rahotă a precizat că, pe lângă alte afecţiuni precum tulburări de vedere, vicii de poziţie ale coloanei vertebrale etc, s-au înmulţit cazurile de boli cardiovasculare la copii, ceea ce este foarte îngrijorător, ca şi tulburările psihice.

Dr. Daniela Rahotă a precizat că, la iniţiativa instituţiei, la sediul DSP Bihor, a avut loc, la sfârşitul săptămânii, o întâlnire cu tema "Necesitatea şi importanţa optimizării educaţiei pentru sănătate ca fundament al îmbunătăţirii unor aspecte majore de sănătate publică" cu mai mulţi parlamentari din judeţul Bihor. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi ai Asociaţiei de Psihologie Comunitară din România. Ei au discutat şi stabilit mai multe acţiuni care să fie întreprinse de comun acord, în perspectiva acestui an, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei specifice ca suport important în realizarea politicilor de sănătate publică şi sociale.

Rezultatul demersurilor şi acţiunilor se doreşte a fi "introducerea disciplinei Educaţie pentru sănătate în curricula şcolară, ca disciplină obligatorie". "Noi vom trimite informări şi colegilor de la alte DSP-uri din ţară, pentru că va trebui să ne coalizăm cu specialişti din toată ţara, pentru a iniţia acest proiect", a precizat dr. Daniela Rahotă. AGERPRES

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro