Norme Coca 2023 - 2024
Cremele şi capsulele vaginale alcătuiesc o categorie de contraceptive locale care sunt percepute ca fiind mai lipsite de riscuri decât anticoncepţionalele şi sunt mai apreciate de cupluri decât prezervativul.

Anticoncepţionalele sunt printre cele mai utilizate metode contraceptive, dar au numeroase contraindicaţii, astfel că un număr foarte mic de femei le pot lua, de fapt, fără riscuri. Iar prezervativul, deşi o metodă contraceptivă completă, protejând partenerii şi de bolile cu transmitere sexuală, este de multe ori dat deoparte pe motiv că ar afecta negativ plăcerea.

De altfel, Fundaţia Bill şi Melinda Gates promite sume consistente de bani antreprenorilor care vor crea prezervative pe cât de utile, pe atât de uşor de utilizat, fără să afecteze în niciun fel plăcerea, deci prezervative mai „sexy“. Există deja o sumedenie de astfel de invenţii, care mai de care mai bizară, dar încă nu s-a ajuns la prezervativul ideal.

Aceeaşi fundaţie a finanţat recent un microcip implantabil sub piele care eliberează hormoni, acţionat de o telecomandă. Acesta promite să protejeze de o sarcină nedorită vreme de 16 ani. Dar este aceasta o metodă contraceptivă lipsită de riscuri?

Despre toate acestea şi despre contracepţia locală - creme şi capsule vaginale - am discutat la Adevărul Live cu dr. Viorel Văcaru, medic ginecolog.

"Foarte multe femei folosesc metodele contraceptive învechite, cum ar fi şi coitus inreruptus şi introducerea unor substanţe intravaginal", a declarat medicul Viorel Văcaru.


Dr. Viorel Văcaru, medic ginecolog FOTO David Muntean

Sunt în jur de 200 de cabinete de planning familial. O tânără ar trebui să meargă la cabinetul de planning imediat ce începe viaţa sexuală şi la medicului ginecolog şi să-i recomande o metodă contraceptivă în funcţie de profilul medical.

Rata de avorturi între 15 şi 19 ani este foarte mare, fapt ce demonstrează că metodele contraceptive nu sunt cunoscute.

Orice metodă contraceptivă e eficientă, dacă e folosit corect. Trebuie să ne informăm. Dacă luăm un anumit anticoncepţional, să citim prosepectul cu atenţie, ca să ştim cum să-l folosim.

Contraceptivele au multe efecte adverse. Femeile cu o anumită problemă de sănătate, cum ar fi cele care au diabet, care fumează, hipertensiune arterială etc. nu ar trebui să folosească contraceptivele orale, hormonale.

Pe termen lung, contraceptivele orale pot cauza riscuri medicale şi în cazul femeilor sănătoase. De exemplu, creşte riscul de până la 8 ori de tromboembolism pulmonar (apariţia cheagului de sânge la plămâni).

Femeile de peste 35 de ani, care au probabilitate mare de a avea o boală asociată, nu trebuie să ia pilule contraceptive. E foarte important ca acestea să fie prescrise de medic.

"Cea mai mare problemă e că pacientele merg în farmacie şi cer pilulele, bazându-se pe recomandările prietenelor sau de pe internet", avertizează medicul.

Fie că vorbim de pilule, plasturi sau alte dispozitive implantabile hormonale, pe termen lung pot avea efecte nedorite. Ideal ar fi ca metoda contraceptivă să fie reversibilă imediat şi în momentul în care nu mai vrei să ai protecţie s-o poţi îndepărta.

Cele mai utilizate metode contraceptive

Metoda hormonală (pilule, plasturi etc)

Metoda nonhormonală (spermicide, sterilet, diafragmă)

Metoda naturală (coitus intreruptus, metoda calendarului şi măsurarea temperaturii bazale)

Contracepţia locală cu clorură de benzalconiu are o eficienţă de 98%, aproximativ cu cea a prezervativului. În cazul tinerilor, se poate asocia cu prezervativul pentru a creşte eficienţa. E utilă şi atunci când se uită o pilulă. Poate fi folosită şi de femeile care au născut, care au alăptat sau au boli pentru care contracepţia homonală e contraindicată.

Colorura de benzalconiu e o soluţie antiseptică, distruge bacteriile, fungii, viruşii. Există studii care arată că nu afectează flora vaginală, adică lactobacili. Folosirea excesivă a soluţiilor de curăţare genitală creşte riscul de infecţii vaginale.

La ce vârsta e bine să facem un copil?

Recomandările sunt să facem copii până la 30 de ani. E foarte important să ai consiliere medicală în ceea ce priveşte alegerea metodei contraceptive, ca să poţi face copilul imediat ce te hotărăşti.

 

 Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro