Norme Coca 2023 - 2024

Majoritatea medicilor de familie din judeţ s-au trezit buni de plată, din nou, din cauza unor reţete medicale acordate unor pacienţi pe parcursul anului trecut.

Este vorba despre cele elibe-rate bolnavilor cronici care erau şi internaţi, precum şi pentru cele compensate 90%, prescrise pensionarilor care aveau venituri mai mari de 700 de lei/lună. Recent, medicii de familie au primit atenţionări de la Casa de Asigurări de Sănătate cu sumele ce urmează a fi imputate din ve-niturile cabinetelor.

Despre sumele datorate pentru reţetele compensate acordate pensionarilor am mai scris. Medicii păreau să se fi împăcat cu situaţia iar o parte din sumă fusese deja recuperată de la pensionarii care nu-şi declaraseră corect veniturile. Când vine vorba de reţetele eliberate pacienţilor internaţi, medicii susţin că li se face o mare nedreptate.

Medicii spun că-i o măsură ilegală

Medicii de familie susţin că deciziile de imputare pe care le-au primit nu conţin codul numeric personal al pacientului şi nici numărul reţetei pentru care se reţin sume, ci doar suma imputată. „În următoarele zile discutăm cu colegii şi e posibil să acţionăm CAS în instanţă. Ni s-au imputat nişte sume fără să se specifice numărul reţetei şi nici codul numeric personal al pacientului. Nu mi s-a explicat de ce eu sunt hoţ şi spitalul nu. Cine a hotărât că pacientul a fost la mine în cabinet şi apoi la spital? De exemplu un pacient bolnav cronic a fost internat cu o afecţiune acută trei zile în spital, timp în care aparţinătorul a venit la cabinet pentru a-i lua reţeta să-şi poată continua medicaţia pentru boala cronică pe care o are. Dacă un bolnav cronic este internat la Chirurgie cu o fractură şi el are şi astm iar cei din spital spun că nu au medicaţie pentru el sau nu corespunde cu cea care o ia pacientul, nu-i dau tratament pentru astm şi îl trimit la medicul de familie. Medicul îi dă reţetă bolnavului şi i se impută reţeta. Majoritatea medicilor sunt în această situaţie, iar sumele oprite sunt între 250 şi 1.000 de lei“, ne-a declarat dr. Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie. Aceasta ne-a spus că medicii de familie analizează posibilitatea acţionării în instanţă a Casei de Asigurări de Sănătate pentru această decizie.

„Nu văd o ilegalitate în pres-crierea reţetei unui bolnav cronic de pe lista mea care suferă de epilepsie şi care este internat pentru o operaţie de apendicită, mai ales dacă nu primeşte acel medicament în spital. E strigător la cer. A devenit o obişnuinţă să se ia de la medicii de familie“, a spus un alt medic de familie din Piatra-Neamţ, de la un dispensar în cadrul căruia toţi cei şapte medici au primit decizii de imputare.

Conducerea CAS ne-a spus că doar se conformează legislaţiei şi a trebuit să ia măsuri. „În ce priveşte sumele reţinute ca urmare a acţiunii de audit a Curţii de Conturi din România prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sumele reţinute de la medici de familie sunt următoarele: pentru servicii efectuate unor persoane internate în spital: 12.036 de lei, pentru prescripţii medicale pentru persoane internate în spital: 34.129 de lei, iar pentru prescripţii medicale pentru pensio-nari cu venituri numai din pensii sub 700 de lei: 8.744,74 lei. Sumele recuperate de la pensionarii care au declarat eronat că nu realizează venituri sunt de 2.463,19 lei“, a declarat ec. Gabriela Zamfir, directorul adjunct al CAS.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro