Totul depinde de discutiile care se vor purta la nivelul UE si de cat de repede vor avea loc, pentru ca proiectul de lege in acest sens „sta la sertar” de trei ani.
Recent, Italia a preluat presedintia Uniunii Europene, iar oficialii de la Roma s-au grabit sa anunte ca una dintre primele probleme pe care vor incerca sa le rezolve va fi cea referitoare la prelungirea duratei minime a concediului de maternitate in toate tarile Uniunii, de la 14 saptamani cat este in prezent, la 20 de saptamani, asa cum a propus Comisia Europeana de mai bine de sase ani. In 2008, aceasta comisie a facut propunerea, iar doi ani mai tarziu, Parlamentul European a aprobat-o, insa proiectul de modificare a legii privind concediul de maternitate a ramas impotmolit, intrucat statele membre ale Uniunii nu au putut cadea de acord in privinta acestui aspect.
Proiectul prevede cresterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de saptamani, fata de 14 saptamani, cat este in prezent in prezent, cu o remuneratie de 100 la suta din salariu, precum si instaurarea principiului unui concediu de paternitate remunerat.
Cu toate ca luna trecuta, Comisia Europeana a precizat ca este pe punctul de a renunta la acest proiect, din cauza lipsei de consens intre cele 28 de state membre, presedintia italiana a Uniunii Europene s-a declarat pregatita sa relanseze o propunere vizand cresterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de saptamani, in toate tarile UE. „Credem ca merita sa incercam . Am putea reexamina propunerea pentru a vedea daca exista conditiile unui acord si a incerca sa evitam un blocaj asa cum a aparut in 2011”, a precizat Sandro Gozi, secretar de stat italian responsabil cu Afacerile Europene. In prezent, durata minima a concediului de maternitate este de 14 saptamani in UE, dar numeroase tari acorda concedii cu o durata mai mare, iar conditiile indemnizatiei variaza foarte mult de la un stat la altul. Tarile care se opun prelungirii concediului la 20 de saptamani, in special Marea Britanie si Franta, au apreciat in 2010 ca acest lucru ar induce costuri suplimentare importante, intr-o perioada de dificultati bugetare in Europa.
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie. In Romania, concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din concediu prenatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare. Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii. Indemnizatia de maternitate se calculeaza ca 85 la suta din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.