Durerile lombare sunt principala cauză a incapacitătii de muncă la scară mondială si se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă, arată două studii publicate marti si preluate de AFP.

AFLA  AICI CUM POTI SCAPA DE DURERILE DE SPATE

Comparând statisticile din 187 de tări, cercetători americani si australieni au constatat că aproape o zecime (9,4%) din populatia lumii — inclusiv copiii — suferă de lombalgii (dureri în partea inferioară a spatelui). Acest lucru face ca lombalgia să fie pe primul loc ca durată a manifestării între bolile care provoacă o incapacitate, precizează autorii studiilor.

Cele mai afectate tări se află în Europa occidentală, Africa de nord si Orientul Mijlociu, iar cele mai scăzute nivele, în America latină si Caraibe.

Problemele de spate cresc odată cu vârsta, fenomen care va duce în deceniile următoare la cresterea masivă a numărului de persoane care suferă de dureri lombare în tările unde populatia are venituri mici si mijlocii, scriu cercetătorii studiului publicat în Analele bolilor reumatice, revistă ce tine de grupul British Medical Journal (BMJ).

În al doilea studiu realizat plecând de la aceleasi statistici, cercetătorii arată că tot lombalgiile sunt la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă. Agricultorii si persoanele între 35 si 65 de ani se numără printre cei care prezintă cele mai mari riscuri, deoarece duc greutăti, lucrează în pozitii 'delicate' sau sunt supusi unor vibratii. Agricultorii riscă astfel de patru ori mai mult să sufere de dureri lombare decât cei care lucrează în alte domenii profesionale.

Statisticile la care s-a recurs pentru realizarea celor două studii provin din editia 2010 a 'Situatiei mondiale a morbiditătii', studiu sustinut de Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) pentru evaluarea mortalitătii si a degradării sănătătii din cauza bolilor. Studiul din 2010 a comparat deficitele de sănătate legate de 291 de boli în 187 de tări, încheie AFP.

Sursa

Banner

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro