Numărul de locuri la Institutul de Medicină Militară, atât la secția din București, cât și la cea din Târgu Mureș, va fi mai mare începând cu anul de învățământ 2016 - 2017, având în vedere că sistemul medical militar se confruntă cu un deficit de medici, a declarat miercuri ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
"Și în sistemul medical militar avem lipsă de medici, un deficit.
Am cerut ca, de anul viitor, anul de învățământ 2016 — 2017, să mărim numărul de locuri la Institutul medico-militar cu cele două secții ale sale — cea de la București și cea de la Târgu Mureș și în același timp chemăm în activitate medici civili care doresc să devină medici militari", a afirmat Dușa, la festivitatea de deschidere a Congresului Național de Medicină Militară, care se desfășoară la București în perioada 14 — 17 octombrie.
Pe de altă parte, el a menționat că proiectul de lege privind rezervistul voluntar, aprobat marți de Senat, a suferit modificări substanțiale în urma dezbaterii din cele două Camere ale Parlamentului.
"Proiectul este de mai mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două Camere legislative substanțial față de textul inițial, având în vedere necesitățile actuale ale Armatei Române. În principal, tinerii care vor să devină rezerviști militari încheie cu Ministerul Apărării Naționale un contract pe 4 ani.
În acest contract sunt stipulate condițiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire și instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcției de încadrare a rezervistului voluntar și conform reglementărilor MApN, pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primește 10% din solda funcției de bază", a explicat Mircea Dușa.
El a precizat că pot deveni rezerviști militari toți tinerii care doresc acest lucru, dar și soldații și gradații profesioniști care, dintr-un motiv sau altul, au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire.
"După trei ani intră în același program de instruire ca și cei care sunt debutanți în această calitate. În anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace a fost desființat.
Din punct de vedere legislativ, nu s-a pus nimic în loc, care să asigure instruirea și pregătirea populației și refacerea rezervei de cadre a MApN și de aceea considerăm că acest act normativ ne va sprijini în a menține rezerva de cadre a ministerului. Numărul de rezerviști voluntari va fi stabilit în funcție de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naționale, anual", a susținut demnitarul.
Potrivit acestuia, rezerviștii voluntari, în perioada cât se află la pregătire, timp de 15 zile, vor fi detașați la Ministerul Apărării Naționale.
"Sunt foarte bucuros că mulți tineri își doresc să urmeze o carieră militară, de aceea numărul de tineri care au dat admitere la liceele militare este foarte mare, de asemenea numărul de tineri care participă la admitere la institutul nostru de învățământ superior este foarte mare. Anual recrutăm, încadrăm în Armată peste 1.500 de tineri ca soldați și gradați profesioniști", a mai declarat reprezentantul MApN.