Piaţa suplimentelor alimentare a câştigat foarte mult în ultimii ani, iar cele care promit întinerirea pielii, la fel ca acelea care promit slăbire fără efort, au avut un succes garantat. Dar sunt ele eficiente?

 

Medicul Monica Reinagel, medic nutriţionist celebru în SUA, spune că, pentru a evita reducerea nivelului de colagen din piele mai eficientă este protecţia solară cu creme speciale, indiferent de sezon, decât administrarea unor suplimente cu colagen.

Ce este colagenul

În primul rând, vegetarienii ar trebui să-şi ia gândul de la astfel de suplimente fiindcă sunt produse din oasele animalelo (de regulă de porc sau de pui). Mai precis, prin fierberea înăbuşită a acestor oase, se eliberează în apa respectivă o serie de proteine, inclusiv colagen. „Atunci când ai făcut supă de pui, din oase în mod special, ţi-ai făcut singur zeama cu colagen“, spune nutriţionista.

Colagenul este una dintre proteinele structurale majore ale corpului, se regăseşte în oase, tendoane, ligamente, cartilaje şi în piele. Părul şi unghiile conţin şi ele colagen. Aceasta ar putea conduce la concluzia că, dacă aducem mai mult colagen în corp prin alimentaţie sau prin suplimente, toate aceste părţi ale corpului vor fi mai puternice şi mai protejate de deteriorare. Dar nu este neapărat concluzia logică, spune specialista.

Atunci când introducem în organism colagen prin alimentaţie sau prin suplimente alimentare, această proteină de mari dimensiuni este metabolizată în timpul digestiei şi este împărţită în proteine mai mici şi aminoacizi care pot fi absorbiţi din tractul digestiv. Apoi, organismul foloseşte aceşti aminoacizi şi peptide pe post de „cărămizi“ pentru noile proteine de care are nevoie.

Este adevărat că, pe măsură ce îmbătrânim, nivelul colagenului din piele şi încheieturi scade în mod natural, dar cauza nu este neapărat că nu am mai avea suficiente „cărămizi“ pentru a produce mai mult. Mai degrabă, spune specialista, de vină este ADN-ul care îmbătrâneşte şi, pur şi simplu, nu mai poate „construi“ proteine noi la fel de rapid ca la 20 de ani.

„Imaginează-ţi o fabrică în care angajaţii sunt toţi în vârstă şi care produce aparatură electronică. Evident că ritmul va fi unul mult mai lent decât atunci când erau tineri. Iar dacă le aducem din ce în ce mai multă materie primă, ritmul nu va fi mai alert în niciun caz. În acelaşi mod, bombardarea corpului cu mai mult colagen nu înseamnă neapărat că pielea şi articulaţiile vor întineri“, spune dr. Reinagel.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro