Norme Coca 2023 - 2024

Compania Standard Products & Solutions (SPS), cu sediul în Piaţa Unirii din Bucureşti, îşi racolează clienţii prin intermediul unor pliante în care li se promit analize medicale gratuite pentru depistarea mai multor boli, analize care, conform reprezentanţilor firmei, ar costa în mod normal 500 de lei. Problema este că ''analiza medicală'' este de fapt o biorezonanţă care durează un minut şi ale cărei rezultate sunt interpretate de o persoană fără niciun fel de calificare medicală, scrie b365.ro.

Medicii susţin că este vorba despre o escrocherie, prin care SPS vrea să îşi vândă produsele, printre care aparate cu lumină polarizată, purificatoare de aer şi apă, saltele şi geluri terapeutice, la preţuri mult mai mari decât cele la care pot fi achiziţionate de pe internet.

O jurnalistă B365.ro a mers la testarea gratuită oferită de SPS, la un seminar susţinut de reprezentanţii companiei, iar apoi au purtat o discuţie cu managerul firmei, dr. Kuti Laszlo.

''În timp ce aşteptam să fim chemaţi la analize, o femeie a împărţit un 'formular de înscriere la analize gratuite', aşa cum l-a numit ea, pe care oamenii ar fi trebuit să noteze numele şi numărul de telefon a zece persoane. 'Vrem aceste numere de telefon pentru a oferi şi acestor oameni posibilitatea de a-şi face analizele', a spus femeia. Cei care completau formularele aveau posibilitate să participe la o tombolă, premiul fiind 'un cadou din partea companiei' (...) 'Cu aparatele noastre se lucrează în peste 100 de spitale şi policlinici', a precizat reprezentanta SPS înainte să ne înmâneze pliantele. În discuţia ulterioară purtată cu reporterii B365.ro, managerul SPS, Dr. Kuti László, a declarat, că, de fapt, 'deocamdată' nu se lucrează în niciun spital din România cu aparatele SPS (...) Analizele mi le-a făcut o tânără care m-a rugat să ţin o 'baghetă' în mână timp de un minut. În timp ce-mi făcea analizele, tânăra era foarte ocupată cu telefonul. Pe tot parcursul testării, atât a mea cât şi a celor dinaintea mea, a tastat de zor, lucru observat şi de unul dintre colegii ei. Bărbatul a venit să o roage să facă ceva, iar când fata i-a spus 'Sunt la biorezonanţă', el i-a replicat: 'Eu văd că eşti pe telefon'. Toate acestea se întâmplau în timp ce eu eram testată'', scrie jurnalista B365.ro.

Ulterior, la seminarul desfăşurat la SPS, participanţilor li s-a recomandat să achiziţioneze trei aparate ''extrem de performante''. ''Deşi unele produse ajung să coste chiar şi 9000 lei, consultantul a încercat să mă convingă să le cumpăr, deoarece 'preţul este chiar mic pe lângă beneficiile pe care le aduc''', scrie jurnalista B365.ro, care precizează că a găsit respectivele produse la preţuri mult mai mici pe Amazon. Ulterior, când a primit rezultatele, pacienta sub acoperire a avut ''surpriza'' să constate că nicio valoare nu se înscrie în limitele normale.

Preşedinta Societăţii naţionale de medicină a familiei, Rodica Tănăsescu, susţine că ''trei sferturi dintre rezultatele primite de la biorezonanţă sunt nişte escrocherii. Din păcate, unele au fost autorizate pe piaţă, iar mie nu mi se pare normal. Este o neglijenţă a Ministerului. Atrag pacienţii spunând că este gratis, dar după aceea le cer să cumpere o mulţime de suplimente nutritive, aparate, în aşa fel încât scot un profit foarte bun, păcălind pacienţii. Nu au dovezi pentru aceste analize, nu au nimic. Există studii pe un pacient jumătate''.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro