Mai multe medicamente antivirale și vaccinuri aflate în stadiu experimental sunt luate în calcul în încercarea de a răspunde la epidemia de Ebola care afectează Africa de Vest.

Foto: (c) Jonathan Ernst/REUTERS

Aceste produse nu sunt însă disponibile în cantitatea necesară și niciunul nu este omologat pentru a trata Ebola. Potrivit epidemiologului Olivier Brady de la Universitatea Oxford, cel puțin 30.000 de persoane au nevoie de tratament sau de vaccin, relatează AFP, care prezintă o serie de tratamente și vaccinuri.

Dintre tratamente, Zmapp este un cocktail de trei anticorpi 'monoclonali', dezvoltat de compania Mapp Bio, derivat din tutun și care a fost realizat cu ajutorul ingineriei genetice. Deși nu a fost testat pe oameni, a fost administrat unui număr de șapte persoane care au contractat Ebola. Stocurile sunt epuizate, potrivit companiei. Sunt necesare mai multe luni pentru 'obținerea unei cantități modeste', afirmă dr. Anthony Fauci, director al Institutului american pentru alergii și maladii infecțioase (NIAID/NIH).

Avigan este un antiviral omologat pentru gripă și este în faza de testare clinică în SUA. Are rolul de a inhiba reproducerea virusului în celule și a fost testat cu succes pe rozătoare infectate. Grupul nipon care l-a produs, Toyama Chemical, a dat asigurări că dispune de rezerve suficiente pentru mai bine de 20.000 de persoane.

TKM-Ebola, produs de societatea canadiană Tekmira, a făcut obiectul unui contract în valoare de 140 de milioane de dolari din partea Departamentului american al Apărării, pentru dezvoltarea sa.

GBV006, al companiei Globavir Biosciences, este un cocktail de molecule deja aprobate individual de autoritatea sanitară americană (FDA). A fost testat pe șoareci. Cu toate acestea, societatea a explicat pentru AFP că 'este posibil să se facă cercetările direct pe pacienți'. Totodată, a dat asigurări că ar putea produce rapid acest tratament în cantitate mare — o sută de doze în câteva săptămâni.

AVI-7537, produs de Sarepta Therapeutics, a fost dezvoltat în baza unui contract cu Pentagonul, din 2010, însă a fost oprit în 2012 din rațiuni bugetare. Testele efectuate pe maimuțe care prezentau simptome de Ebola s-au dovedit eficiente. Laboratorul este 'dispus' să furnizeze produsul său 'la cerere' și are în prezent stocuri pentru tratarea unui număr de douăzeci de pacienți.

Pe de altă parte, printre vaccinurile care ar putea fi luate în calcul este cel produs de firma britanică GSK, al cărui test de inocuitate este prevăzut în luna septembrie, 'în primul rând în SUA și cu siguranță într-un stat african', a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, director al departamentului pentru vaccinuri și imunizare din cadrul OMS.

Canada a anunțat că donează Organizației Mondiale a Sănătății 1.000 de doze din vaccinul VSV-EBOV, stocate în prezent la Winnipeg.

De altfel, Institutul american pentru alergii și maladii infecțioase sprijină, printre altele, societatea biofarmaceutică Crucell, care dezvoltă un vaccin împotriva virusurilor Ebola/Marburg și care a fost deja testat pe oameni. Un nou test clinic ce va fi realizat pe voluntari este prevăzut pentru sfârșitul anului 2015 sau debutul anului 2016, potrivit NIAID.

AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Pepa Sița)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro