Un vaccin preventiv împotriva virusului Ebola dezvoltat de laboratorul britanic GSK ar putea face obiectul unor teste clinice luna viitoare și, dacă acestea vor fi concludente, va fi disponibil în 2015, a declarat directorul Departamentului de vaccinuri și imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la postul francez de radio RFI.

Avem în vedere luna septembrie pentru a începe testele, mai întâi în Statele Unite și, cu siguranță, într-o țară africană, pentru că acolo este cazul acum, a declarat Jean-Marie Okwo Bele, într-un interviu din care sâmbătă au fost difuzate extrase pe site-ul postului de radio.

Întrebat despre perspectivele de comercializare a vaccinului, el s-a arătat optimist: 'Noi credem că, dacă vom începe în luna septembrie, spre sfârșitul anului putem avea deja rezultate'. 'Și cum este vorba o urgență, putem implementa proceduri de urgență (...) astfel încât în 2015 să dispunem de un vaccin', a adăugat oficialul în interviu, ce va fi difuzat integral la sfârșitul după amiezii de RFI.

În prezent, nu există niciun tratament specific pe piață pentru a trata sau preveni febra hemoragică Ebola provocată de un virus foarte virulent care ucide în câteva zile. Rata de deces (raportul între numărul de cazuri și numărul de decese) este mai mare de 50%.

Mai multe vaccinuri sunt în stadiu de testare, în timp ce un tratament promițător, ZMapp, a fost testat pentru prima dată pe americani infectați în Africa, după ce a dat rezultate excelente pe maimuțe, scrie AFP.

OMS a decretat vineri mobilizarea mondială împotriva epidemiei de febră hemoragică Ebola, pe care a declarat-o 'urgență de sănătate de dimensiuni mondiale'. 

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro