Comitetul de urgență privind normele sanitare internaționale al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) organizează miercuri și joi la Geneva o reuniune privind epidemia de febră hemoragică Ebola, pentru a decide dacă aceasta reprezintă o 'urgență de sănătate publică la scară mondială', informează AFP și Xinhua.

Foto: (c) UNICEF La Rose Handout via REUTERS

Deciziile luate în urma reuniunii vor fi făcute publice vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

O urgență de sănătate publică la scară mondială este definită drept un 'eveniment extraordinar susceptibil să constituie un risc de sănătate publică pentru alte state, în condițiile în care boala se răspândește pe plan internațional și poate cere un răspuns coordonat la nivel internațional', se menționează într-un comunicat al OMS.

Din comitetul respectiv, care se reunește pentru prima dată în legătură cu problema Ebola, fac parte experți internaționali și reprezentanți ai țărilor afectate. Aceștia îi vor da un aviz tehnic directoarei generale a OMS, dr. Margaret Chan, și ar putea recomanda măsuri temporare pentru a reduce răspândirea bolii.

Ultimul bilanț anunțat luni de OMS indica 887 de morți din cauza epidemiei în Africa de vest, din 1.603 cazuri înregistrate în patru țări — 485 în Guineea, din care 358 decese, 468 în Liberia (255 decese), 646 în Sierra Leone (273 decese) și patru în Nigeria (un deces). Miercuri, guvernul nigerian a furnizat un nou bilanț, cu șapte cazuri și două decese.

Epidemia s-a declanșat la începutul anului în Guineea, după care s-a extins în Liberia și apoi în Sierrra Leone. OMS încă nu a recomandat restricționarea deplasărilor sau a schimburilor comerciale cu cele patru țări, pe baza informațiilor disponibile în prezent cu privire la această epidemie, care a început însă să îngrijoreze restul lumii.

Boala se manifestă în principal prin hemoragii, vărsături și diaree. Rata de mortalitate se situează între 25% și 90% și nu există un vaccin omologat împotriva ei. Se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanelor ori animalelor infectate, amintește AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Florin Ștefan)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro