Toate persoanele care vin în România din ţările africane cu epidemie de Ebola sunt monitorizate până la 3 săptămâni, anunţă ministrul Sănătăţii. Aproape 20 de români sunt deja sub supravegherea Direcţiilor de Sănătate Publică. Autorităţile s-au angajat să verifice starea celor care au fost în zonele afectate şi să depisteze rapid posibila îmbolnăvire. Ebola nu e contagioasă înainte să aibă simptome.
România nu e o poartă de intrare directă din Africa, dar autorităţile verifică fiecare călător sosit de acolo prin alte aeroporturi europene.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: "În momentul în care e identificat un călător din zona Africii de Vest, e luat imediat în evidenţă de noi, prin DSP-uri şi cabinetele de frontieră".
Aproape 20 de români sunt deja sub monitorizare. Medicii de la direcţiile sanitare merg acasă la ei şi verifică dacă nu fac febră, unul dintre semnele bolii. Monitorizarea ţine până la 3 săptămâni, cât e perioada de incubaţie. În acest interval, boala nu se transmite decât prin contact sexual neprotejat. E important ca toţi cei care merg în Liberia, Sierra Leone sau Guineea să fie conştienţi de risc, spune şeful Centrului european de control al bolilor.
Marc Sprenger, directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor: "Dacă cineva se întoarce în România, trebuie să ştie că dacă face temperatură trebuie să sune la 112. Persoana trebuie izolată, diagnosticată şi găsite persoanele cu care a intrat în contact. Nu e aşa uşor. Trebuie să aveţi protocoale bune, echipamente şi personal antrenat".
Nu se poate şti câţi români sunt în Africa de Vest, dacă nici ei, nici firmele care i-au trimis la muncă nu anunţă autorităţile. Mulţi merg acolo periodic, pentru câteva luni, şi revin acasă. Probabilitatea de a se infecta, dacă nu îngrijesc bolnavii, e mică, spun specialiştii.
Victor Olsavzsky, şeful Biroului din România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: "Dacă nu au venit în contact cu o persoană infectată cu Ebola, nu au cum să se infecteze. Nu se transmite pe calea aerului, doar prin contact direct cu persoana infectată. Transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină, sânge care să ajungă pe mucoasele omului sănătos".
Toţi călătorii care pleacă din ţările cu epidemie trebuie controlaţi medical, înainte de îmbarcare, recomandă OMS. Din 38.000 de persoane verificate, doar 77 aveau febră. Niciun caz de Ebola.
Centrul European de Control al Bolilor consideră că screeningul la intrarea în statele europene e aproape inutil.
- See more at: http://stiri.tvr.ro/ebola-romani-reveniti-din-africa-monitorizati-preventiv-pana-la-21-de-zile_51336.html#sthash.xgoLFZoV.dpuf