Epidemia de Ebola care se răspândește rapid în Africa și noile virusuri care au apărut în SUA repun în discuție pericolul pe care îl reprezintă bolile transmisibile. Pentru țara noastră însă, altele sunt virusurile care reprezintă riscuri majore

Dr. Odette Popovici, medic primar epidemiolog în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică explică de ce trebuie să ne ferim, cine este supus riscurilor și de ce depinde reacția unei persoane în fața bolilor transmisibile.
– Care sunt bolile transmisibile cele mai periculoase pentru români în acest moment?
– Pericolul pe care îl poate reprezenta o boală transmisibilă se poate discuta din două puncte de vedere: al contagiozității și al severității. Despre contagiozitate vorbim în primul rând la bolile cu transmitere aeriană, deși există și excepții. Dintre cele cu transmitere aeriană m-aș opri în cazul nostru asupra gripei și tuberculozei.  Gripa pune probleme în special persoanelor ce riscă să ajungă la complicații: gravidelor, celor cu afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, hepatice sau cu un sistem imunitar compromis. Metoda de prevenție cea mai bună a gripei este vaccinarea ce trebuie făcută în fiecare an începând din a doua jumătate a lunii octombrie. Gravidele au recomandare să se imunizeze mai recent  din partea Organizației Mondiale a Sănătații, pentru că s-a văzut clar că graviditatea reprezintă un factor de risc pentru infecții acute respiratorii. Metoda nespecifică pentru a ne proteja de gripă este eticheta respiratorie: asta înseamnă că atunci când tușim și strănutăm să folosim batista de unică folosință. Dacă nu avem o astfel de batistă la îndemână, trebuie  să tușim/să strănutăm în unghiul pe care îl face brațul cu antebrațul, evitând să ținem palma la gură pentru că prin intermediul mâinii virusul gripal se poate transmite la alte persoane contaminând diverse suprafețe.
- Cât de gravă este situația în ceea ce privește tuberculoza?
– Încă ocupăm un loc fruntaș în Europa. Principala metodă de prevenire în cazul TBC, pe lângă eticheta respiratorie, este tratamentul corect și complet al bolnavului. În caz contrar, se selectează acele tulpini rezistente la tratament  care pun probleme deosebite atât pacientului, cât și anturajului. Pentru TBC este important de știut când trebuie mers la medic: dacă o persoană tușește mai mult de două săptămâni, prezintă transpirații nocturne și scădere în greutate să meargă mai întâi la medicul de familie pentru a putea fi investigat pentru TBC, dar și pentru alte boli infecțioase. De exemplu, tusea convulsivă la adulți prezintă aceleași semne cu TBC-ul.
– Mai este rujeola un pericol în contextul scăderii numărului de copii imunizați?
– Remarc că este din ce în ce mai contagios refuzul părinților de a-și vaccina copiii. Se transmite mai ceva decât orice boală transmisibilă. Cred că sunt bine informați și fac un bine copiilor. De fapt, e un act de egoism și inconștiență privând copilul de posibilitatea de a fi protejat de bolile pentru care există vaccin. Analizând acoperirea vaccinală, principalele motive pentru nevaccinare sunt neprezenarea la imunizare și refuzul acesteia. Este un fenomen faptul că de la an la an scade acoperirea vaccinală. La rujeolă era 89,3 la sută în februarie 2014 la copiii în vârstă de 18 luni, față de minimum de 95 la sută cât este ținta națională, iar la poliomielită era 87 la sută. Recomand părinților să accepte  imunizarea și să pună în balanță riscul și beneficiul vaccinării.
– În ce măsură Ebola e un pericol pentru Europa și implicit pentru România?
– Ebola este una dintre cele două urgențe de sănătate publică din acest moment alături de poliomielită. Pentru statele membre UE, inclusiv România, riscul în ceea ce privește răspândirea Ebola este considerat foarte scăzut. Pentru a putea preveni boala ar trebui să evităm deplasările în cele patru țări afectate: Sierra Leone, Guineea, Nigeria și Liberia. Dacă deplasarea este absolut necesară trebuie evitat contactul cu fluidele provenind de la persoane bolnave. Boala se transmite prin altă cale decât gripa, însă când ești expus se transmite ușor.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu animale sălbatice (rezervorul bolii este în lilieci, primate, rozătoare, antilope) și cu vânat insuficient preparat termic. Din fericire, virusul este distrus prin fierbere la 5 minute și e sensibil la dezinfectante clorigene, cele mai uzuale. Nu în ultimul rând, trebuie evitate contactele sexuale nu doar cu persoane bolnave, ci și cu cele aflate la trei luni după recuperarea clinică.
– Și adulții ar trebui protejați de poliomielită sau doar copiii?
–  În România, vaccinul inactivat pentru poliomielită se face la 2-4-6 luni, 1 an și 6 -7 ani. În privința poliomielitei, situația poate deveni mai gravă dacă nu acordăm atenție vaccinării. Pe măsură ce programul se relaxează, din ce în ce mai multă populație devine expusă. Iar riscul e legat de cele 10 țări în care se recomandă să vă vaccinați cu o lună înainte de plecare. Aceste țări sunt: Afganistan, Pakistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Somalia și Siria. Inclusiv adulții trebuie să se vaccineze contra poliomielitei cu vaccin inactivat pentru că și ei pot face boala care duce la paralizii. Fiind o boală cu transmitere fecal orală, igiena mâinilor  este mai mult decât importantă.


Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro