Norme Coca 2023 - 2024

Echipe mixte de control din partea Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ şi a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au verificat dacă în farmaciile din judeţ se respectă prevederile din contract şi normele sanitare.

În perioada 6 – 28 noiembrie, echipe mixte de control din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au efectuat un control operativ la 76 de furnizori de medicamente aflaţi în contract cu CAS Neamţ, în urma unui ordin primit din partea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. A fost verificată activitatea din perioada 1 iulie – 6 noiembrie.

În principal, s-a verificat respectarea, de către furnizorii de medicamente, a unor obligaţii prevăzute în contractul semnat cu CAS şi respectarea normelor igienico-sanitare. În urma acestui control s-a constatat că 29 de furnizori de medicamente nu aveau în gestiune toate medicamentele al căror preţ pe unitatea terapeutică trebuia să fie mai mic sau egal cu preţul de referinţă. 22 de furnizori nu respectau, în totalitate, obligativitatea de a acoperi întreaga cerere de produse comerciale ale aceluiaşi tip de medicament. În trei cazuri, farmaciilor le lipseau din sediu o condică de sugestii şi reclamaţii sau nu aveau ştampila CAS Neamţ pe condica afişată. Legat de respectarea normelor igienico-sanitare, unii dintre furnizorii verificaţi nu monitorizau corect spaţiul frigorific pentru medicamentele sensibile la acţiunea căldurii, nu depozitau corect produsele farmaceutice, nu ţineau evidenţa deşeurilor periculoase sau se fuma în incinta unităţii sanitare.

“În consecinţă, echipele mixte de control au aplicat 30 de avertismente, au sancţionat un furnizor cu diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna noiembrie 2014, iar un alt furnizor a primit amendă contravenţională în valoare de 100 de lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri pentru remedierea în termen a disfuncţionalităţilor identificate, referitoare la încălcarea obligaţiilor contractuale, şi măsuri referitoare la respectarea în totalitate de către furnizori a normelor igienico-sanitare”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele-director general al CAS Neamţ.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro