Peste 30 la sută dintre români suferă de obezitate, aproape 35% sunt supraponderali. Aceste cifre au fost furnizate de prof.univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi de prof.univ.dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale. Tot ei au spus că Sibiul are peste 20 de mii de persoane care au fost diagnosticate cu diabet zaharat. Deşi sunt foarte mulţi pacienţi care se tratează de această boală, specialiştii spun că
judeţul nostru nu este printre cele cu foarte multe cazuri.
Cei doi reputaţi medici, care organizează şi anul acesta Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, au tras un semnal de alarmă: obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la obezitate şi boli metabolice precum diabetul zaharat şi dislipidemia (concentraţia mare de grăsimi în sânge).
„Situaţia obezităţii este destul de delicată în ţara noastră, dacă ne gândim la rezultatele obţinute de Studiul epidemiologic PREDATORR, care a arătat că în România, 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradulII şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În plus, 34,6% sunt supraponderali şi doar o linie fină îi desparte de obezitate. Aceşti oameni ar trebui să înţeleagă importanţa controlului medical şi a informării constante cu privire la starea lor de sănătate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot studiul PREDATORR arată că 11,6% din populaţia ţării este afectată de diabet” a spus prof.univ.dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Peste 80 la sută dintre români au multe grăsimi în sânge
Potrivit studiului PREDATORR, vestul şi centrul ţării au cei mai puţini cetăţeni bolnavi de diabet. Acelaşi studiu arată, însă, că în România 81% din populaţie prezintă dislipidemie, cu tulburări ale unuia sau a mai multor factori lipidici. „Dislipidemia, anomalie a nivelului de lipide din sânge, se află, ca şi obezitatea, diabetul zaharat şi hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare şi ale bolii cronice renale. Recomand celor care au în familie persoane care suferă de această boală să meargă la doctor, pentru control. Să facă acelaşi lucru şi fumătorii, şi persoanele mai în vârstă”, i-a sfătuit pe sibieni prof.univ.dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale.
Toate aceste boli sunt incluse în tematica ştiinţifică a celui de-al 41-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care are loc în perioada 20 – 23 mai 2015, la Ramada.
Alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi bolile metabolice se înscriu printre temele abordate în cadrul mai multor prezentări ştiinţifice care se vor derula pe parcursul celor patru zile ale evenimentului. Ediţia din 2015 a congresului aduce la un loc, la Sibiu, personalităţi ale diabetologiei internaţionale
şi reputaţi medici români.