În judeţul Suceava , s-au înregistrat primele două cazuri de rujeolă din acest an. Anunțul a fost făcut de adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, care a amintit că este vorba despre un tată şi copilul lui, nici unul din cei doi nefiind vaccinat. Tatăl,de 27 de ani , a ajuns la Spitalul Județean Suceava în data de 6 iunie, iar copilul ,în vârstă de doar 8 luni a fost internat , la aceeași unitate spitalicească pe 14 iunie.

Sursa stiridinbucovina.ro

Zorescu a făcut din nou apel la părinţi să-şi vaccineze copiii

DSP a trimis la Institutul Cantacuzino probe, pentru a afla dacă este vorba despre un virus autohton sau unul de import. Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati.

Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
  • Persoanele cu o deficienta de vitamina A

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro