Norme Coca 2023 - 2024

Comitetul de Farmacovigilență pentru Evaluarea Riscului (PRAC) din cadrul Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), a început revizuirea datelor existente privind riscul car-diovascular asociat medicamentelor care conțin ibuprofen și/sau dexibuprofen (enantiomerul activ al ibuprofenului) și care sunt administrate sistemic, în mod regulat, în doze mari (2400 mg/zi) și pe termen lung.
Ibuprofenul este un medicament cu efect analgezic și anti-inflamator. Doza uzuală pentru adulți și copii cu vârsta mai mare de 12 ani este de 200 mg până la 400 mg, administrată de 3-4 ori pe zi, în funcție de nevoie. Ibuprofenul este în general utilizat în doze mai mici de 2400mg/zi și pentru o durată scurtă de tratament, neexistând îngrijorări privind riscul cardio-vascular la dozele uzuale.

Siguranța medicamentelor din clasa antiinflamatoarelor nesteriodiene, printre care și medicamentele care conțin ibuprofen, s-a aflat sub supravegherea strictă a EMA și a altor autorități naționale timp de mai mulți ani datorită îngrijorărilor privind riscul cardiovascular asociat acestora. În 2013 PRAC a finalizat evaluarea datelor disponibile referitoare la di-clofenac și a emis recomandări pentru minimalizarea riscului.

Motivul principal care a stat la baza demarării prezentei revizuiri de către PRAC, în data de 9 iunie 2014, a fost cererea înaintată de către Agenția Medicamentului din Marea Brita-nie (MHRA), conform articolului 31 al Directivei 2001/82/EC, cerere care semnalează existența unui risc cardiovascular asociat ibuprofenului la doze mari, similar cu riscul cardiovascular asociat inhibitorilor COX-2.

De asemenea, PRAC va evalua datele existente privind interacțiunile ibuprofenului cu aspirina utilizată în doze mici (75-100 mg) pentru reducerea riscului de infarct miocardic și va decide dacă recomandările existente la ora actuală sunt suficiente.
Pe durata evaluării, PRAC recomandă pacienților să utilizeze în continuare medica-mentele care conțin ibuprofen conform instrucțiunilor din prospect sau conform recoman-dărilor primite de la medicul prescriptor sau de la farmacist.

Farm. Andreea Popa

BULETIN DE FARMACOVIGILENŢĂ

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro