Emoțiile pozitive au o influență benefică asupra sănătății, reglând funcții importante ale organismului - este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Berkeley din San Francisco în cadrul unui studiu desfășurat pe câteva sute de tineri, scrie passionsante.be.

Corpul omenesc se hrănește și din frumusețea unei melodii, a unei opere de artă sau a unui peisaj, iar momentele de încântare produc un efect psihologic, dar și fizic.

Tinerilor participanți la studiu li s-a cerut să țină un jurnal în care să noteze zilnic situațiile în care au avut sentimente de încântare, fascinație, admirație în fața unor opere de artă și a naturii. În același timp, cercetătorii le-au prelevat eșantioane pentru a le măsura nivelurile de interleukină-6 (IL-6), citokină foarte importantă în sistemul de apărare. În cazul unor infecții, citokinele intervin ca semnale de alarmă, declanșând mobilizarea sistemului imunitar (ele joacă rol de mesageri între celulele "luptătoare"). Totuși producția excesivă și prelungită de interleukină-6 acționează negativ, în lipsa unei infecții nivelurile sale ridicate putând dezvălui un proces inflamatoriu.

Echipa americană a observat că nivelurile de interleukină-6 au scăzut în zilele în care participanții la studiu au notat o experianță pozitivă (încântare, uimire, contemplare). Altfel spus, arată coordonatorul studiului, aceste emoții influențează în mod benefic funcționarea organismului, având un fel de efect anti-inflamator și, prin urmare, un impact pozitiv asupra sănătății. Sfatul cercetătorilor este ca oamenii să caute să aibă cât mai des astfel de emoții, încheie passionsante.

AGERPRES/

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro