România este la doar 12 ore distanţă de cea mai gravă epidemie de Ebola din istoria omenirii. Medicii de la camerele de gardă al spitalelor din ţară au fost avertizaţi să fie extrem de atenţi atenţi la simptomele pacienţilor care se prezintă la consult şi care au călătorit în Africa. Experţi în sănătate spun că boala se va răspândi cu viteza unui incendiu de vegetaţie dacă depăşeşte graniţele Africii, dar în acest moment riscul este mic.

 

Africa se confruntă cu cea mai mare epidemie de Ebola cunoscută până acum. S-au înregistrat 728 de decese şi peste 1.300 de îmbolnăviri în trei ţări. Ebola este unul dintre cele mai agresive virusuri cunoscute, cu o rată a mortalităţii de peste 50%, în condiţiile în care nu există un tratament. Iar România este doar la 12 ore de zbor cu avionul de zona afectată.

„Incubaţia este între două zile şi trei săptămâni. Ştiţi vreun loc în lumea asta în care să nu puteţi ajunge în maximum două zile? Indifrenet că este vorba de Ebola, de febra hemoragică de kongo, că este vorba de malarie, oricum, în momentul în care apare într-un loc pe glob toate celelalte zone ale globului sunt expuse”, declară dr. Cătălin Apostolescu, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

În România nu s-a înregistrat niciodată vreun caz de Ebola. Dar chiar şi aşa Ministerul Sănătăţii a decis să ia măsuri suplimentare - a trimis către Unităţile de Primiri Urgenţe şi Poliţia de Frontieră informări privind simptomele bolii.

„Simptomele de debut sunt foarte nespecifice şi seamănă cu o gripă: febră, dureri de cap, dureri de mușchi, ulterior greață și vărsături și repede încep și apar sângerarile. De asta se numeste și febră hemoragică”, explică medicul.

Virusul Ebola a fost descoperit în anii 70, iar până acum medicii s-au confruntau doar cu focare locale în diferite ţări din Africa. Acum, epidemia s-a extins în Guinea, Siera Leone şi Liberia. Toate cele trei statel au intrat în alertă.

„Medici fără frontiere şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că această criză a scăpat de sub control şi nu putem fi decât să le dăm dreptate”, a spus Mike Noyes, reprezentantul unei organizaţii umanitare.

Ebola nu se transmite pe calea aerului, ci doar prin contact direct foarte apropiat, prin intermediul fluidelor corporale.

OMS: Epidemia de Ebola avansează mai rapid decât eforturile de a o controla

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a afirmat astăzi că epidemia de Ebola din Africa de Vest „avansează mai rapid” decât mobilizarea pentru limitarea ei.

Ea a avertizat împotriva unor „consecinţe catastrofale” şi a unui risc de propagare în alte ţări, scrie Mediafax.

„Efectivele actuale de ajutor naţional şi internaţional sunt trist de inadecvate”, a declarat Chan în cadrul unui summit regional privind epidemia organizat la Conakry.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro