Norme Coca 2023 - 2024

În lumea contemporană, cu toate avantajele educaţiei, ştiinţei şi mai ales ale revoluţiei comunicaţiilor, societatea umană a făcut progrese de nevisat cu numai o generaţie în urmă. Mulţi dintre noi am fi înclinaţi să credem că drumul înapoi, către ignoranţă, obscurantism şi comportament ilogic nu mai este posibil. Ne înşelăm: ignoranţa trăieşte confortabil printre noi şi nu aşteaptă decât o ocazie ca să iasă la suprafaţă şi să ne arate din nou faţa ei hâdă şi pericolele la care ne expun pe noi toţi aceia care o îmbrăţişează.

 

Acum câţiva ani au apărut contestaţii legate de vaccinarea obligatorie împotriva bolilor infecţioase transmisibile: protecţia individuală şi împiedicarea afectării grupurilor largi de oameni în epidemii erau baza conceptuală pentru care în cele mai multe state fuseseră introduse legi pentru imunizarea întregii populaţii. Contestatarii erau împotriva acestei obligaţii, pe care au numit-o „încălcare a libertăţii individuale“ şi mulţi au ales să nu permită vaccinarea propriilor copii. Dar lucrurile au luat amploare: din ce în ce mai mulţi activişti antivaccinare s-au organizat, au făcut să circule materiale care alertau pe necunoscători, propagând „dovezi“ ale pericolelor legate de imunizare, şi au clamat efecte ale „introducerii de chimicale“ în corpurile copiilor. Nu mai era vorba de a sustrage proprii copii de la actul imunizării, ci de a schimba optica societăţii, transformând o acţiune benefică într-un „act periculos, de care omenirea trebuie protejată“. Toate argumentele acestor indivizi şi grupuri sunt pseudoştiinţifice şi nu rezistă la comparaţia cu numărul imens de subiecţi protejaţi împotriva bolilor transmisibile prin vaccinare. Una din organizaţiile antivaccin, KNOW Vaccines (Kids need options with vaccines)consideră că vaccinarea în masă este calea de a declanşa o imensă epidemie de boli neurologice şi autoimune, care va afecta întreaga omenire.

  De ce anume se tem oponenţii imunizărilor? Activioştii americani acuză vaccinarea ca fiind cauza principală a autismului la copii. Grupurile antivaccin din Franţa afirmă că vaccinarea este cauza sclerozei multiple. Un grup din Nigeria acuză o anumită formă de vaccin ca fiind cauzatoare de infertilitate. Alţi critici au acuzat vaccinările că duc la moartea subită a nou-născutului, epilepsie, boli autoimune ca diabetul juvenil, encefalopatia bovină spongiformă, hepatita C, SIDA. Exemplele pot fi multiplicate. Niciuna dintre afirmaţiile de mai sus nu a fost vreodată confirmată de studii controlate, iar Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a infirmat multe din ele.

Dar campaniile susţinute, purtate cu pasiune şi energie de „avocaţii“ antiimunizare au slăbit încrederea publicului în programele de vaccinare şi fac foarte dificilă sarcina lucrătorilor din sănătatea publică. Un aliat al oponenţilor imunizării populaţiei a devenit medicina alternativă, naturopatică şi holistică. Iată ce spune Jack Wolfson, cardiolog din Arizona, care practică medicina holistică: „Din nefericire, unii indivizi devin bolnavi şi unii mor. Dar pojarul nu e un pericol mare: nu este altceva decât o febră asociată cu erupţie. Oamenii trebuie să se îmbolnăvească de pojar, oreion, varicelă şi altele. Dar asta nu trebuie să ne facă să injectăm substanţe chimice în corpul nostru şi al copiilor noştri. Eu sunt un mare partizan al paleonutriţiei. Copiii noştri trebuie să mănânce ce au mâncat înaintaşii noştri pentru milioane de ani. Aceasta este calea de a-i proteja“(Washington Post, 30 ian. 2015).

În Statele Unite, acum câţiva ani, o emisiune a unuia dintre cele mai populare show-uri tv (Oprah), a adus „martori“ care au povestit cum copiii lor s-au îmbolnăvit de autism din cauza vaccinării preventive. Panica dezlănţuită în rândul mamelor sau femeilor pe cale de a deveni mame a fost imensă. Efectul acestor declaraţii, fără suport ştiinţific, a fost foarte puternic şi este persistent şi astăzi.

 

Citeste si

Parintii care refuza sa isi vaccineze copiii pot fi acuzati de rau tratament impotriva copiilor ?

Tratamente naturiste contra vaccinare: Olivia Steer, prima reactie dupa scandalul in care a fost implicata pe retelele de socializare!

Ca orice procedură medicală, vaccinările au un număr de complicaţii, dar ele sunt infime şi cele mai multe tratabile. Dacă priveşti harta lumii, sare în ochi cât de convingător se corelează lipsa imunizării din ţările subdezvoltate cu rata de îmbolnăvire, ca să nu vorbim de marele pericol al bolilor faţă de care nu există vaccinuri. S-a calculat că, de la introducerea vaccinului antirujeolă, inventat de Maurice Hilleman în 1963, viaţa a peste un milion de copii americani a fost salvată în fiecare an. În timp ce rujeola este foarte puternic contaminantă, vaccinul existent are o mare eficacitate. Invers, expunerea unei populaţii neimunizate la agentul rujeolei poate fi catastrofală. Cucerirea Americii Centrale de conchistadori, începând cu anul 1492, a ucis cu mult mai mulţi locuitori prin îmbolnăvire (rujeola a fost cap de listă) decât prin conflicte militare. În anul 1529, două treimi din populaţia Cubei a murit din cauza infecţiilor aduse de europeni (Jared Diamond.Guns, Germs and Steel. 1997).

Pojarul fusese eradicat în Statele Unite. Dar între anii 2001 şi 2010 s-au semnalat noi cazuri de îmbolnăvire, sub media de 100 de cazuri pe an. Între 2011 şi 2013, media s-a ridicat la 200 de cazuri pe an, iar în 2014 s-au confirmat 664 de cazuri. De la 1 la 30 ianuarie 2015 au apărut peste 100 de cazuri, multe în California. Punctul de pornire a fost parcul de distracţii Disneyland, din oraşul Anaheim. După tipologia virusului, se crede că ar fi fost adus de un vizitator străin, originar din Orientul Mijlociu sau Asia. Cei mai mulţi dintre cei care au contractat pojarul nu erau vaccinaţi. Sunt urmăriţi foarte mulţi contacţi şi se face un mare efort pentru izolarea bolnavilor şi stăpânirea epidemiei. Dar cel mai mare ajutor ar veni de la acceptarea imunizării întregii populaţii, fără de care riscul îmbolnăvirilor creşte rapid, aşa cum a dovedit explozia de pojar de anul acesta.

Cât timp familiile credule şi dezinformate vor sustrage copiii de la vaccinări, riscul epidemiilor va creşte pe teritoriul american. Victimele vor fi din rândul celor neimunizaţi, ca şi din grupul mare de bolnavi cu imunitate scăzută (sindroame de deficit imunitar înnăscute, bolnavi care urmează tratament chimioterapic, transplantaţi, cei cu boli debilitante).

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro