Ministerul Sănătății al R. Moldova își exprimă îngrijorarea că epidemia de rujeolă din România ar putea ajunge și la noi. Deși datele oficiale arată că pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în R. Moldova nu s-au înregistrat, ceea ce demonstrează că nu există un pericol real de răspândire epidemică a bolii, autoritățile sunt îngrijorate de scăderea dramatică a numărului de copii vaccinați în ultimii ani împotriva maladiei.
„Nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor este în declin, diminuându-se de la 94,4% în 2008, la 88,3% în anul 2015, în pofida faptului că a avut loc asigurarea permanentă a tuturor teritoriilor țării cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR). Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil e necesar a fi vaccinat contra rujeolei cu trei doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Cauzele majore a cuprinderii neadecvate cu vaccinări sunt refuzul părinților din motive neargumentate şi false”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Ministerul Sănătății face apel la responsabilitatea părinților, dar și a lucrătorilor medicali pentru a respecta calendarul de vaccinare și asigura protejarea copiilor față de bolile contagioase, care pot fi prevenite eficient prin vaccinări. De asemenea, cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii sunt rugate să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv și neadmiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.
„Pe moment, este unica posibilitate de a menține o situației epidemiologică favorabila la multe boli infecțioase prevenibile prin vaccinări”, conchide ministerul.
În România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese faţă de anul trecut când s-au înregistrat doar şapte cazuri de îmbolnăvire.