Norme Coca 2023 - 2024

“Cine se aseamănă, se adună” nu este doar o vorba din popor, ci un fapt a cărui veridicitate a fost confirmată de cercetători, în urma studierii profilurilor genetice în cadrul cuplurilor căsătorite. Astfel, oamenii au tendinţa de a alege parteneri cu ADN asemănător.

Cercetătorii au examinat genotipul unui grup format din 825 cupluri căsătorite, descoperind o preferinţă semnificativă pentru un partener cu ADN asemănător.

Oamenii de ştiinţă au comparat această afinitate pentru soţii sau soţiile care prezintă o structură similară a ADN-ului cu tendinţa bine înrădăcinată a oamenilor de a se căsători cu parteneri care au acelaşi nivel de educaţie. Cercetătorii au descoperit că preferinţa pentru un partener asemănător din punct de vedere genetic este cu o treime mai mare decât preferinţa pentru un partener cu un nivel de educaţie similar.

Cele 1.650 de persoane care au participat la experiment erau de etnie non-hispanică, bărbaţi şi femei care s-au născut între 1930 şi 1950.

"Ştim, într-un anumit sens, că oamenii preferă parteneri asemănători din punct de vedere genetic deoarece ştim că oamenii au tendinţa să se căsătorească în cadrul propriului grup rasial şi etnic", a afirmat cercetătorul Benjamin Domingue, de la Institutul de ştiinţe ale comportamentului de la Universitatea din Colorado, care a coordonat studiul, citat de Mediafax.

Cercetătorii au măsurat asemănarea genetică prin compararea a 1,7 milioane de fragmente individuale de ADN, polimorfisme unice de nucleotide, aparţinând participanţilor la studiu. Oamenii de ştiinţă au comparat apoi structura genetică a cuplurilor căsătorite cu alte persoane de sex opus alese la întâmplare din acelaşi grup de participanţi la studiu.

Cercetătorii au observat că, de regulă, oamenii îşi aleg parteneri cu educaţie şi caracteristici asemănătoare, cum ar fi rasa, religia, vârsta, venitul şi constituţia organismului. Însă, aceştia au constatat că alegerea este influenţată şi de asemănările genetice.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că ar merita să fie comparate rezultatele studiilor asemănătoare, la care au participat persoane de etnii diferite, cupluri interrasiale şi persoane gay

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro