Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția, a afirmat președintele Fundației Naționale a Inimii, conf. dr. Ioan Mircea Coman, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi cu ocazia Zilei Naționale a Prevenției Cardiovasculare, care se celebrează anual pe 14 februarie.

Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVĂ

"Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția, pentru că este mult mai ieftin. Este mai ieftin să împiedicăm pe cineva să devină purtătorul unei boli cardiovasculare decât să tratăm un infarct. Aceste costuri pot să urce, în costuri directe și indirecte, la câteva mii de euro, pentru un infarct miocardic, și sigur că prețurile depind și de gradul în care utilizăm o aparatură sofisticată sau medicația cea mai eficientă", a explicat Ioan Mircea Coman.

În categoria bolilor cardiovasculare intră mai multe afecțiuni, printre care cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, miocardita, pericardita și endocardita. Toate acestea pot duce, în final, spre tabloul sever de insuficiență cardiacă, a precizat președintele Fundației Române a Inimii.

Potrivit lui Ioan Mircea Coman, într-un clasament al mortalității cardiovasculare, România stă "într-o situație mai proastă decât țările occidentale, mai ales cele din sudul și vestul Europei, care au mortalitate mai mică, notabil mai bine decât țările din spațiul ex-sovietic".

"Ceea ce este îmbucurător este faptul că în ultimii ani s-a înregistrat o tendință constantă de scădere a acestei mortalități, dar nu este o scădere spectaculoasă", a declarat acesta.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro