Este omeneşte să te simţi îngrozit când medicul dă verdictul: cancer. Afecţiunea este invazivă, dificil de tratat şi cu o rată de supravieţuire discutabilă. Însă niciodată nu trebuie să te dai bătut. Pe asta mizează şi vindecătorii sau cei care preamăresc anumite terapii naturiste. Prof. dr. Florin Bădulescu, preşedintele Societăţii Române de Oncologie, a decis să ne dezvăluie adevărul despre tratamentele alternative antineoplazice.
În dorinţa de a învinge nemiloasa maladie neoplazică, bolnavii caută tot felul de soluţii în afara terapiilor standard recomandate de medic. Unele sunt de bun-simţ şi se bazează pe o alimentaţie echilibrată, în timp ce altele sunt radicale, drastice şi nu de puţine ori chiar dăunătoare.
"Vitamina C, singurul remediu cu rol antineoplazic"
"Dintre toate terapiile neconvenţionale, nu pot recomanda niciuna ca anticancerigenă cu efect dovedit. Cancerul este un raport între celulele aberante şi cele normale din organism. Vitamina C este singurul remediu cu rol antineoplazic care, în doze foarte mari, poate omorî celulele canceroase. Şi noi, oncologii, o recomandăm intravenos, dar să nu fiu înţeles greşit: ea nu distruge boala. Nu face rău, dar s-a dovedit ştiinţific că poate stagna anumite celule din tumori. Este greu să spui despre un remediu că este anticancerigen pentru că nu există cancer, ci cancere", ne-a explicat prof. dr. Bădulescu.
"Numeni nu are curaj să recomande întreruperea tratamentului oncologic"
"Anumite remedii pot fi administrate însă doar în asociere cu terapiile standard. Niciun oncolog nu are curaj să recomande întreruperea tratamentului oncologic şi să-l înlocuiască cu vreun leac sau dietă. Nici măcar terapia cu ţintă moleculară nu este imbatabilă. Ea poate prelungi supravieţuirea pacientului dacă nu există cumva rezistenţă din partea celulelor maligne. Acestea au, din păcate, abilitatea de a-şi dezvolta căi alternative de a prolifera în organism. Atât de lăudatul suc de sfeclă roşie, morcov şi măr, de exemplu, ajută doar la menţinerea anumitor constante biologice din organism, dar nu învinge boala", susţine oncologul.
"Dacă ar exista o buruiană vindecătoare, toate guvernele ar da ordin să o folosim"
"În Occident se recomandă tratamente alternative doar când nu mai există alternativă terapeutică standard pentru pacient sau când acesta optează special pentru astfel de terapii. Dacă ar exista o buruiană vindecătoare, toate guvernele ar da ordin să o folosim. Doar cu vitamina C s-a dovedit, pe anumite culturi, că poate doborî celulele tumorale, însă modelul uman de cancer este greu de constituit în laborator. Abia când anumite medicamente se testează pe voluntari se vede dacă au sau nu vreun efect", afirmă specialistul.
"Doar o treime din bolnavii de cancer merg prost"
"Mulţi pacienţi fug de terapiile standard anticancer, însă doar acestea au efect terapeutic dovedit ştiinţific. Aşa merg lucrurile: doar o treime din bolnavii de cancer merg prost, iar două treimi merg bine. Sunt şi efecte secundare, evident. Uneori radioterapia, de exemplu, poate da un al doilea cancer. Există cancere care răspund la chimioterapie, radioterapie sau la terapii combinate. În mod normal, ar trebui să existe o comisie de diagnostic şi tratament care să decidă tipul de terapie, nu un singur oncolog", susţine prof. dr. Bădulescu.
"Moştenirea genetică poate crea o predispoziţie pentru cancer, însă, prin adoptarea unor măsuri preventive şi a unui stil de viaţă, pot fi reduşi factorii de risc." - Prof. dr. Florin Bădulescu
"Markerii tumorali nu ies pozitivi decât dacă pacientul are deja un cancer invaziv." - Prof. dr. Florin Bădulescu
"Când masa tumorală atinge 1 kg, organismul este înfrânt." - Prof. dr. Florin Bădulescu
"Celulele canceroase au abilitatea de a fugi din calea medicamentelor, sunt ca şobolanii care ocolesc cursa." - Prof. dr. Florin Bădulescu
80 de mii de cazuri noi de cancer se înregistrează, anual, în România.