Din totalul celor 408.256 de carduri de sănătate repartizate judeţului  Galaţi, 45.668 de carduri au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, instituţie de la sediul căreia - str. Mihai Bravu, nr. 42 - asiguraţii îşi pot ridica respectivele carduri. În general, cardurile returnate aparţin cetăţenilor care nu au reuşit să îşi ridice cardurile de la poştă, sau celor care, deşi sunt asiguraţi, din diverse erori, nu au fost înştiinţaţi să îşi ridice cardurile.

Potrivit preşedintei CJAS Galaţi, dr. Elena Vrabie, în total sunt 34.824 de carduri neridicate de asiguraţi care locuiesc în municipiul Galaţi, 8.458 de carduri aparţinând gălăţenilor care locuiesc în mediul rural şi 2.386 de carduri aparţinând celor cu domicilii în Capitală (674) sau alte judeţe din ţară – Vrancea (206), Brăila (180), Vaslui, Bacău, Constanţa etc – dar care sunt înscrişi la medici de familie gălăţeni. Pentru aceste din urmă cazuri  nu există, încă proceduri de redistribuire în judeţele de domiciliu, a adăugat Elena Vrabie.

În general, în astfel de cazuri este vorba despre angajaţi la multinaţionale, care au domiciliile în alte judeţe, dar care lucrează la Galaţi, aici unde s-au şi înscris la un medic de familie. Sunt însă şi gălăţeni care lucrează în alte judeţe, dar care şi-au păstrat medicul de familie tot în Galaţi. Din fericire, cardurile pot fi ridicate şi de alţi membri ai familiei decât titularul, a mai precizat preşedinta CJAS Galaţi, Elena Vrabie. Aceasta a adăugat că pentru ridicarea cardurilor, titularul sau aparţinătorii acestuia pot veni doar cu o copie a actului de identitate, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, care distribuie aceste carduri zilnic.

Totodată, pentru atribuirea cardurilor asiguraţilor care locuiesc în mediul rural, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi urmează să discute cu medicii de familie din comune, iar dacă aceştia vor fi de acord să le distribuie, asiguraţii le vor primi de la aceştia. “În primul rând trebuie să verificăm, împreună cu medicii de familie, dacă respectivele persoane mai sunt sau nu în respectivele localităţi, pentru că, potrivit legii, asiguraţii îşi pot schimba medicul de familie. Apoi, în măsura în care medicii vor fi de acord, vom căuta soluţii pentru asiguraţii din judeţ, căci poate sunt persoane în vârstă sau bolnave care nu se pot deplasa până la Galaţi”, a declarat Elena Vrabie. Potrivit acesteia, cardul de sănătate are valabilitate timp de cinci ani. Pentru cei care deja şi-au pierdut cardurile sau le-au deteriorat, se pot elibera alte carduri, în baza unei cereri ce poate fi depusă, clasic, la sediul CJAS sau pe adresa de email a instituţiei casgl@casgl.ro.

Conform legii, de la 1 februarie, medicii de familie trebuie să opereze datele de sănătate ale pacienţilor înscrişi pe cardurile de sănătate, operaţiune care se face cu ajutorul unui cititor de carduri. La nivelul judeţului Galaţi, din cei 255 de medici de familie, deocamdată, operează cu cititoarele de carduri doar nouă  medici de familie, alţi 49 deţin cititoare de carduri, iar restul de 206 medici aşteaptă să li se aducă aceste cititoare de la  distribuitorii la care au făcut comenzile.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro