Discuţiile pornite anul acesta de Comisia de Sănătate a Consiliului Local cu medicii de familie au ajuns în impas, după ce doctorii au cerut preţuri decente la vânzare. La ultima şedinţă din an, administraţia locală va numi o comisie care se va ocupa de vânzarea spaţiilor, urmând ca în 2014 să lanseze şi procedura de vânzare, de comun acord cu medicii interesaţi să cumpere.
Administraţia locală are 29 de locaţii din Cluj-Napoca închiriate către 50 de medici de familie care sunt libere de sarcini pentru a fi vândute. În 2005-2006, primăria clujeană a mai anunţat că scoate la vânzate spaţiile cu destinaţia de cabinete medicale, însă procedura a fost abandonată. Potrivit unor date furnizate de Colegiul Medicilor, 33% din totalul medicilor de familie din municipiu activează cu chirie în spaţiile primăriei. Din 163 de medici de familie care activează în municipiu, peste 50 ocupă spaţiile primăriei şi toţi atâţia care ocupă spaţii de la Consiliul Judeţean. Primăria încasează anual din cedarea folosinţei spaţiilor închiriate medicilor aproximativ 3.500 de euro pe an, în condiţiile în care chiria este de 0,34 de lei pe metru pătrat pe lună.
La utima şedinţă a Consiliului Local de anul acesta, mai precis cea din 30 decembrie, pe ordinea de zi, a fost inclus un proiect privind desemnarea unor consilieri locali, membri şi membri supleanti, în Comisia de vânzare a spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, precum şi în comisia de contestaţie. Propunerile vor fi avansate la şedinţa din 30 decembrie, urmând ca din 2014 comisia să-şi intre în pâine.
Pe parcursul lui 2013, Comisia de Sănătate a Consiliului Local a avut mai multe întâlniri cu medicii de familie pe tema reluării vânzării acestor cabinete. Consilierii locali din comisie au explicat că s-au iniţiat discuţiile pe tema vânzării pentru a se aplica legea şi a permite medicilor să îşi poată realiza investiţiile cerute de autorităţile în domeniu. În replică, medici de familie din Cluj-Napoca au declarat că spaţiile primăriei sunt improprii pentru derularea activităţii şi că oricum, în 2010, instituţia trebuia să le reabiliteze cu banii ei, pentru că a întârziat vânzarea acestor cabinete. În plus, ei au declarat că oricum spaţiile primăriei, chiar cumpărate, nu pot fi aduse la standardele cerute de Direcţia de Sănătate Publică, unele dintre acestea fiind la parterul unor clădiri de locuit, astfel că achiziţionarea multora dintre cabinete nu se justifică, mai ales la preţul pieţei. La discuţiie de la primărie au participat aproximativ 50 de medici, majoritatea de familie. Aceştia au contracte de închiriere cu primăria valabile până în iunie 2014. Ei au condamnat administraţia locală clujeană că a refuzat ani la rând să vândă aceste spaţii ocupate de cabinete medicale şi anii trecuţi a avansat preţuri de vânzare de 1.000 de euro pe metru pătrat. Mai mult, au argumentat că prestează servicii sociale pentru 120.000 de clujeni de pe liste, astfel încât nu-şi pot permite un astfel de preţ.
Comisia de sănătate a Consiliul Local a promis că va încerca ca în procersul de vânzare şi evaluare să aplice criterii stabilite de comun acord din lege, ceea ce ar duce la un preţ decent. Consilierul local Ovidiu Turdea a declarat că oricum, primăria nu va declanşa vânzarea decât de comun acord cu medicii şi că nu se intenţionează forţarea medicilor să cumpere, dacă nu doresc acest lucru. El a avansat chiar posibilitatea alocării de fonduri din bugetul local pentru cabinetele de medicină de familie, începând de anul următor. Dacă nu se va ajunge la un consens pe tema vânzării, preşedintele comisiei de sănatate, consilierul Oviudiu Turdean, a declarat că, probabil, chiria va fi majorată.