Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul Sănătăţii a anunţat luni declanşarea unor controale în toată ţara, ale căror rezultate vor sta la baza unui plan de acţiune ce va fi prezentat pe 19 decembrie. În aceeaşi conferinţă, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat concluziile verificărilor făcute la Spitalul Judeţean din Ploieşti. TVR News a transmis LIVE  declaraţiile, într-o Ediţie Specială de la ora 13.00.

ACTUALIZARE 13.26: Dr. Raed Arafat spune că nu crede că situaţia de la Ploieşti este un caz izolat, dar că acolo este un caz grav de management defectuos.

-Pe unele secţii le-a găsit cu personal peste normă, iar altele, cu personal sub normă. Trebuie rearanjat personalul la nivelul spitalului.

-s-au găsit contracte pe PFA cu anumiţi medici, pentru gărzi.

-rolul unui manager nu este să facă achiziţii, ci să managerieze spitalul. Trebuie să fie un dialog continuu între managerul spitalului şi conducerile secţiilor.

-cel mai probabil, managerul o să fie solicitat să plătească anumite despăgubiri. Chiar dacă a plecat. 80.000 de lei este numai amenda dată de ANRMAP.


-aici sunt vinovate şi serviciile administrative ale spitalului, inclusiv partea medicală care nu respectă anumite criterii de internare care preferă să nu intre la ambulatoriu, ci preferă să interneze bolnavii pe secţii.

-avem şi durata de internare mare, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari.

-un management defectuos şi iresponsabil - este o descriere scurtă.

ACTUALIZARE 13.05: Raed Arafat prezintă concluziile generale ale controlului de la Spitalul din Ploieşti:

-finanţarea în anul 2013 faţă de 2012 este de 111,1%. Bugetul la medicamente a crescut cu 20%. Problema este că aceste fonduri nu au fost întotdeauna utilizate. Nu putem pune pe seama finanţării nişte lipsuri din spital.

-în comisie am avut şi un reprezentant al spitalului. Există o problemă majoră de organizare în interiorul spitalului. Există secţii care au păstrat mai multe paturi decât este în plan. Exemplu - secţia de cardiologie, care are 130 de paturi, deşi în structură are 90. Acest lucru creşte costurile spitalului.

-în secţiile chirurgicale există rata de operabilitate mai mică decât cea a internărilor. Rata generală este de 62%, dar au şi secţii cu 47%. Secţiile chirurgicale sunt răspândite în tot spitalul şi nu sunt operabile. Nu au anestezist peste tot. Blocul operator se închide la ora 13.00, când în unele spitale se închide la 15.00. Atunci, chiar dacă ai contract cu casa, dacă nu ai servicii, nu poţi să încasezi bani.

-Din 80 de medici, numai 9 medici lucrează şi în ambulatoriu. Acestea sunt surse de finanţare care nu sunt recuperate de la Casă.

-starea clădirilor din punct de vedere igienic este precară. Una din recomandările noastre este închiderea uneia din clădiri - cea din Bunavestire.

-o cheltuială care nu se justifică este cea a copertinei

-atunci normal că ai o lipsă care duce ca bolnavii să-şi ia medicamente de la farmacie.

-urmărim achiziţa de pijamale şi de materiale sanitare de către bolnavi de la ghereta de la poarta spitalului. Urmărim dacă ghereta avea autorizaţie de comercializare. Şi dacă există o relaţie între consumabilele din spital şi cele care se vindeau la ghereta respectivă.

-şi la dezinfectanţi şi de materiale de igienă sunt sub necesar - ceea ce explică lipsa de curăţenie.

-toate acestea duc la o funcţionare deficitară a spitalului.

-se constată şi o comunicare defectuoasă cu conducerea spitalului.

-recomandările noastre sunt de reorganizare, inclusiv înlocuirea Consiliului de Administraţie (CA), reducerea numărului de paturi. Spitalul are nevoie de un CA foarte dur şi care să-şi facă rolul.

 

Declaraţiile ministrului Eugen Nicolăescu

Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că a luat decizia de a controla toate cele peste 400 de spitale din ţară, în perioada 10-15 decembrie. Controalele vor fi făcute de Direcţiile de Sănătate Publică, iar pe baza rezultatelor vor fi făcute planuri de măsuri, care vor fi prezentate pe 19 decembrie, în videoconferinţă.

Controalele vor fi pe următoarea temă:

-asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare

-existenţa planificării liniei de gardă

-modul de organizare şi desfacere a medicamentelor pe timp de iarnă

-revenirea situaţiei care ar trebui să se regăsească pe timp de iarnă

-asigurarea asistenţei medicale în mediul rural, prin funcţionarea cabinetelor medicilor de familie

-verificarea funcţionării echipamentelor pe timp de iarnă

Pe baza acestor rezultate se va întocmi planul de măsuri pentru asigurarea de medicamente şi materiale necesare pentru perioada 24 decembrie - 6 ianuarie.

-Începând de luni are loc reuniunea miniştrilor Sănătăţii la Bruxelles, la care va participa şi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu. România are 3 proiecte: reglementarea produselor de tutun, sustenabilitatea serviciilor medicale şi funcţionarea serviciilor medicale.

Ministerul Sănătăţii a declanşat un control la Spitalul Judeţean din Ploieşti, după ce lipsurile şi sărăcia din instituţia sanitară au fost făcute publice de către chirurgul ploieştean Dan Oprea. Concluziile acestui control sunt prezentate luni, de ministrul Eugen Nicolăescu şi de secretarul de stat Raed Arafat, iar declaraţiile sunt transmise LIVE de TVR News.

În spital, circulă demult zvonuri că materialele sanitare cumpărate de spital, de care pacienţii ar trebui să beneficieze gratis, s-ar vinde la poartă, spune medicul care a determinat Ministerul Sănătăţii să dispună controlul de la Ploieşti.

Dan Oprea, chirurg la Spitalul din Ploieşti: "S-ar putea ca materialele astea achiziţionate să fie revândute prin chioşcul din faţa spitalului. Dar e o treabă veche, de ani de zile o ştiu. Eu am mai atras atenţia conducătorilor spitalului despre traficul acesta, pentru că am auzit de la pacienţi. Nu-mi închipuiam că de unde cumperi ziare şi batiste poţi să cumperi branule şi mai ştiu eu ce."

Rezultatele preliminare ale anchetei au arătat că, deşi spitalul a primit constant bani pentru investiţii, acestea nu se regăsesc în dotările unităţii.

Managerul Spitalului Judeţean din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a demisionat din funcţie pe 6 decembrie, după ce secretarul de stat din MS, Raed Arafat, a cerut să fie suspendat pe perioada controlului.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro