Norme Coca 2023 - 2024

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat marţi că trimiterea spre reexaminare de către preşedinte a Ordonanţei 2/2014 având ca obiecţie scoaterea medicilor din categoria funcţionarilor publici are la bază "o interpretare eronată şi neconformă cu realitatea".
"În primul rând, textul ordonanţei produce deja efecte încă de la începutul anului, ceea ce nu a afectat cu nimic aplicarea legislaţiei care sancţionează fapte de corupţie. Din păcate, constatăm că şi Ministerul Sănătăţii comite o eroare atunci când afirmă că trimiterea spre reexaminare creează disfuncţii, dat fiind că ordonanţa este în vigoare şi se aplică", a precizat Nicolăescu.

El a adăugat că scoaterea medicilor şi personalului medical din categoria funcţionarilor publici nu are nicio legătură de principiu cu motivaţia invocată de preşedinte şi nu îi absolvă pe aceştia de a răspunde în faţa legii pentru faptele lor, care intră sub incidenţa Codului Penal. "Este vorba de fapt despre o viziune care a fost cuprinsă în Programul de guvernare şi care pleacă de la principiul că vorbim despre o profesie liberală, care diferă prin natura ei de activitatea funcţionarilor publici din instituţiile publice. Consider că acest subiect trebuie tratat cu echilibru şi scos din sfera speculaţiilor, în condiţiile în care stoparea exodului medicilor în străinătate este afirmată ca prioritate de toată clasa politică", a încheiat deputatul liberal.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care medicii nu mai pot fi asimilaţi ca funcţionari publici în sensul legii penale. Preşedintele Băsescu subliniază că prin modificările operate de articolul I pct. 38 al legii, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a comunicat că transmiterea spre reexaminare a acestui act normativ poate duce la disfuncţionalităţi în derularea programelor naţionale de sănătate. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro