Norme Coca 2023 - 2024

Medicina a avansat încă un pas şi a conceput o terapie inovatoare prin care un bărbat paralizat de la talie în jos a reuşit să meargă din nou.

Darek Fidya, bulgar, în vârstă de 38 de ani, era pompier când a rămas paralizat, în anul 2010. Paralizia a venit în urma unei înjunghieri, care i-a secţionat nervii spinali. De curând însă, a devenit primul om din lume care a început să meargă din nou, dată fiind afecţiunea sa. Datorită unei echipe de medici britanici şi polonezi, condusă de profesorul Geoffrey Raisman, de la University College of London, s-a realizat o procedură care are ca obiectiv refacerea conexiunilor nervoase din măduva spinării, notează BBC.

„Când nu-ţi mai simţi deloc corpul, eşti complet neajutorat, dar când începi să-l simţi din nou este ca şi cum te-ai naşte încă o dată”, declara Fidya, care deocamdată foloseşte un cadru pentru a se deplasa. Într-adevăr, tehnica prin care bărbatul cu leziuni cronice de această natură a reuşit să meargă din nou este una revoluţionară în lumea medicinei. „Este chiar mai impresionantă decât faptul că omul a ajuns pe Lună”, spunea Raisman.

Cercetătorii au extras un anumit tip de celule din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells – OEC), pe care le-au supus unui proces de înmulţire. După două săptămâni, cele 500.000 de celule au fost implantate în măduva spinării lui Fidya, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjecţii la locul leziunii, potrivit descopera.ro. Apoi au fost extrase din zona gleznei patru porţiuni de ţesut nervos, care au fost amplasate în „golul” de 8 mm dintre segmentele secţionate, pentru a furniza baza pe care să se extindă neuronii spinali. Capetele fibrelor nervoase secţionate au crescut şi au umplut acel spaţiu, lucru care până acum părea imposibil, iar leziunile de tipul acesta, ireversibile.

Oamenii de ştiinţă speră să mai poată trata încă 10 pacienţi din Polonia şi Marea Britanie în următorii ani, deşi totul depinde de fondurile care vor fi alocate cercetării în acest domeniu. Cu toate că acest caz reprezintă împlinirea multor ani de studii şi aşteptări, cercetătorii sunt precauţi şi nu vor să creeze speranţe false; succesul din cazul lui Fidya va trebui repetat şi în cazul altor pacienţi pentru a putea afirma cu siguranţă faptul că este posibilă regenerarea măduvei spinării. Pentru a dezvolta această tehnică de care ar putea beneficia aproximativ 3 milioane de persoane paralizate în toată lumea, este nevoie de investiţii importante.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro