Vremea schimbatoare a triplat cazurile de gripa intr-o saptamana. Exista focare in Bucuresti, Constanta si Iasi. Vina o poarta virusul AH3N2, care a suferit o mutatie si rezista uneori chiar si in fata vaccinului sezonier.

Tot in ultimele sapte zile, au fost inregistrate peste 100.000 de cazuri de viroze in intreaga tara. Iar cifrele nu-i includ si pe cei care se trateaza dupa ureche, in loc sa mearga la medic.

O tuse care nu mai trece a insemnat pentru o pacienta mai multe vizite la medic. Si noi scheme de tratament care sa amelioreze starile proaste cauzate de viroza.

Peste 100.000 de romani plang in batista din cauza suferintelor respiratorii, iar 20.000 au fost diagnosticati numai in ultima saptamana. Printre ei, sute de bolnavi care au deja afectiuni la plamani.

"Am observat o incidenta crescuta a pneumoniilor atipice cu micoplasma pneumonie, aceasta afectiune se caracterizeaza prin tuse seaca persistenta. Sa evite automedicatia, sa mearga la medic", a spus Silvia Burnel, medic de familie.

Din pacate, sapte romani din zece iau medicamente impotriva racelii si antibiotice dupa ureche, fara sa ceara sfatul medicului. Suntem inca la inceput si cu imbolnavirile de gripa, adica acele forme de boala cu dureri musculare, febra mare si dureri insuportabile de cap. Chiar daca avem in prezent doar trei focare in judetele Iasi si Constanta, dar si municipiul Bucuresti, cazuri sporadice au aparut in alte 16 judete.

"Februarie si martie sunt lunile cu cele mai multe imbolnaviri, numarul e clar favorizat de schimbarile de vreme. Acum soare, apoi ning", a spus dr.Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase.

De vina este virusul AH3N2 care a suferit o mutatie si care nu mai este anihilat in totalitate nici de vaccinul sezonier. De altfel, inca din decembrie, medicii europeni si americani au atras atentia asupra acestui lucru. Apoi studiile facute de autoritatile sanitare europene au confirmat in ianuarie ca mutatia suferita de virus face ca si in cazul celor vaccinati sa existe risc de boala.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro