Norme Coca 2023 - 2024

Colegiul American al Medicilor recomandă ginecologilor să nu mai facă tuşeul vaginal pacientelor care nu au simptome grave. Această metodă de examinare, practicată la scară largă, reprezenta, până de curând, o abordarea standard la aproape orice consult ginecologic.

 Specialiştii din cadrul Colegiului American al Medicilor (ACP) au analizat literatura de specialitate din perioada 1946-2014 şi au stabilit că examinarea bimanuală a pelvisului, numit şi tuşeu vaginal, nu aduce beneficii importante. Ba dimpotrivă, aceasta este considerată stresantă, chiar traumatizantă de unele femei, având mai multe dezavantaje decât avantaje, informează Science Daily.

 • Acesta examen ginecologic de rutină al pelvisului nu a demonstrat că ar avea beneficii la femeile asimptomatice, non-gravide. Rareori detectează boli importante şi nu reduce mortalitatea. În plus, este asociat cu disconfort pentru multe femei, rezultate fals pozitive sau fals negative, precum şi un cost suplimentar", a declarat dr. Linda Humphrey, co-autorul ghidului de practici clinice publicat de ACP.

Aceste costuri sunt date de faptul că, din cauza rezultatelor fals pozitive pentru unele afecţiuni,  multe femei ajung să facă investigatţii care de fapt nu sunt necesare.

Recomandarea experţilor ACP este ca, la consultul anual, medicul ginecolog să se rezume la o examinare vizuală a colului uterin şi a vaginului şi la recoltarea de probe pentru depistarea cancerului sau a infecţiei cu HPV.

Medicii americani spun că tuşeul vaginal trebuie făcut doar în cazul unor paciente care au simptome grave, cum ar fi dureri, scurgeri sau sângerări anormale, probleme urinare sau la contactul sexual.

Examenul vaginal le provoacă femeilor anxietate, disconfort şi jenă, iar multe din ele ajung chiar să evite din acest motiv consultaţiile ginecologice”, a arătat medicului Molly Cooke, de la Colegiul American al Medicilor.

Sursa

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro