Sursa romania-actualitati.ro

Exodul medicilor afectează şi medicina de familie.

Societatea Naţională a Medicilor de Familie atrage atenţia că în 10 ani România nu va mai avea personal din această categorie în mediul rural.

Potrivit statisticilor, la rezidenţiat nu mai optează aproape nimeni pentru această disciplină, iar la ţară sunt menţinuţi în funcţie medicii pensionari în lipsa celor tineri.

Această criză afectează şi judeţul Sălaj, după cum transmite corespondentul nostru Adrian Lungu.

Reporter: Autoritaţile sălăjene reclamă numărul scăzut al medicilor de familie. Doctorul Rozalia Niculescu.
Rozalia Niculescu: Media de vârstă a medicilor de familie e de 60 de ani. Peste cinci ani nu aveţi medici. Nu mai este atractivă, nu mai aleg specialitatea, pe ţară, media de vârstă e 55 de ani.
Reporter: Problema este lipsa interesului pentru medicina de familie, dar şi pentru o carieră în mediul rural. Doctorul Dan Medve, Asociaţia Medicilor de Familie Sălaj.
Dan Medve: La Iaşi s-a prezentat un singur medic la rezidenţiatul de medicină de familie, un singur medic. Vă dau un exemplu, am pierdut doi medici de medicină de familie în ultimele luni, şi n-a venit nimeni ca să-i înlocuiască, n-au venit din afară.
Reporter: Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj spun că primăriile ar trebui să se implice mai mult pentru atragerea medicilor de familie. Doctorul Marius Tutu.
Marius Tăutu: Nu mai există acea repartiţie la nivel naţional, local, ş.a.m.d., altcuineva trebuie să umble să aducă mecic acolo. De obicei, este comunitatea locală, prin reprezentanţii săi, dar ne implicăm şi noi în treaba aceasta. Cu judeţele vecine am discutat, vorbim de case, dacă sunt medici disponibili la nivelul lor, să-i dirijeze spre judeţul nostru.
Reporter: În Sălaj, peste 10.000 de persoane nu au medic de familie, şi beneficază de servicii medicale asigurate de cadre medicale din localităţile învecinate.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro