Norme Coca 2023 - 2024

Spitalul Universitar Clermont-Ferrand din Franta  vrea astfel sa imbunatateasca in ultimele clipe de viata calitatea vietii pacientilor, printr-un proiect fara precedent in lumea medicala.  

 

degustare-vin

Este greu, foarte greu sa accepti ca peste putin timp trebuie sa-ti inchei socotelile cu viata si sa-ti iei adio de la tot ce ti-a fost mai drag pe aceasta lume. Uneori accepti resemnat toate acestea, alteori te revolti impotriva soartei nedrepte. De fiecare data, insa, un bolnav incurabil si cei apropiati lui se agata de speranta ca poate mai exista o salvare, ca o minune se poate intampla. De prea putine ori se intapla insa astfel de minuni, iar in multe cazuri calitatea vietii celui aflat intr-o astfel de situatie este plina de suferinta, greu se suportat.

Un spital din Franta vrea insa, printr-o incercare fara precedent de a le imbunatati calitatea vietii bolnavilor incurabili aflati in faza terminala, iar pentru asta a abubtat ca in luna septembrie va deschide un bar de vinuri pentru pacientii aflati in stadiul terminal de boala, relateaza The Telegraph.

Astfel, pacientii Spitalului Universitar Clermont-Ferrand din centrul Frantei vor putea participa la sesiunile de „degustare supervizata medical”, iar pentru ca bucuria sa fie deplina li se va permite sa-si invite si prietenii apropiati sau membri ai familiei.

 

NHS-nurse-hospital

Ideea apartine doctorului Virginie Guastella, care considera ca pacientii „au dreptul de a se bucura” de ultimele lor zile. De ce ar trebui sa ii lipsim de gusturile noastre traditionale pe oamenii care se apropie de finalul vietii?”, a intrebat, retoric, evident, dr. Guastella.

Planul sau a fost sustinut cu entuziasm si de catre pacienti, iar autoritatile l-au aprobat, urmand ca peste o luna sa se deschida acest bar in Centrul de ingrijire paliativa al spitalului. Aici se va gasi o gama de vinuri donate de rezidentii din zona, dar va servi si whisky si sampanie.

Daca ideea se va dovedi de succes, medicii de la Clermont-Ferrand cerd ca ea va fi preluata si de alte spitale din Franta.

Personalul spitalului va fi antrenat special, de un antropolog, pentru a se ocupa cat mai bine de pacientii care vin la bar.

Ideea barului de vinuri, desi fara precedent, provine din spiritul si cultura francezilor, care cred cu tarie ca doua pahare de vin pe zi sunt foarte benefice pentru sanatate.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro