Experții avertizeazA cu privire la pericolul unei definiții mai extinse a hiperactivitații si a tulburarilor de deficit de atentie la copii și care riscă să conducă la o diagnosticare și tratament eronate și potențial periculoase, relevă un studiu apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ), citat miercuri de AFP.
Avertizarea survine în timp ce numărul pacienților tratați pentru această patologie a crescut semnificativ în ultimii ani în majoritatea țărilor occidentale. Potrivit autorilor articolului, numărul s-a dublat la copii, s-a cvadruplat la adolescenții din Marea Britanie între 2003 și 2008 și a crescut cu 73% în Australia între 2000 și 2011.
Numărul persoanelor cu această afecțiune s-a dublat în Olanda între anii 2003 și 2007 și a crescut constant în SUA între 1996 și 2008, în principal la adolescenții cu vârsta între 13 și 18 ani.Principalul tratament este pe bază de metilfenidat (Ritalin, Concerta, Quasym...), un medicament apropiat de amfetamine și ale cărui 'beneficii pe termen lung rămân slab cunoscute', potrivit autorilor studiului.
Medicamentul poate avea în schimb un efect toxic asupra ficatului și poate stimula tendințele sinucigașe și anorexia, chiar pe termen scurt.
Totuși, puțini pacienți suferă de deficit de atenție cu hiperctivitate (TDAH) 'severă' — mai puțin de 14% în SUA—, majoritatea suferind de un TDAH 'lejer sau moderat', a cărui definire a evoluat în ultimii ani pentru a include din ce în ce mai multe cazuri.
În Franța, folosirea medicamentului Ritalin rămâne încă limitată, potrivit agenției pentru medicamente ANSM, chiar dacă numărul pacienților a crescut cu 71% între 2005 și 2011, ajungând la 42.000, în timp ce numărul copiilor care ar putea fi afectați este estimat la 190.000 — 480.000.
În SUA, un adolescent din cinci, precum și 11% dintre toți copiii de vârstă școlară suferă de TDAH, potrivit unor statistici federale date publicității în aprilie de publicația The New York Times. În anul 2010, 87% dintre copiii diagnosticați au fost tratați cu psihostimulente ca Ritalin sau Adderall, un medicament de tipul amfetaminei.