Comitetul International de bioetica din cadrul UNESCO face apel la un moratoriu asupra tehnicilor de "editare" a ADN-ului celulelor reproductive umane pentru a evita o modificare "contrara eticii" a caracteristicilor ereditare ale indivizilor, ceea ce ar putea duce la o reinviere a eugenismului, relateaza AFP.

Acest comitet din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), compus din oameni de stiinta, filosofi, avocati si ministri, a publicat un raport in care face publica "reflectie sa privind genomul uman si drepturile omului".

Comitetul face apel la initierea unei dezbateri publice ample privind modificarile genetice ale ADN-ului uman.

Dupa 2012, cercetatorii au dezvoltat, printre altele, o tehnica numita "CRISPR-Cas9", care permite cercetatorilor "sa introduca, sa scoata si sa corecteze ADN-ul de mod simplu si eficient", subliniaza UNESCO intr-un comunicat de presa.

Aceasta tehnica revolutionara este larg folosita in laboratoare. Frantuzoaica Emmanuelle Charpentier si americanca Jennifer Doudna, care au dezvoltat CRISPR-Cas9, apar ca potentiale castigatoare ale Premiul Nobel pentru Chimie.

Comitetul de Bioetica UNESCO considera ca aceasta "inginerie a genomului" este extrem de "promitatoare" pentru binele omenirii.

Insa aceasta evolutie pare sa "necesite precautii speciale si sa ridice ingrijorari grave, mai ales daca aceasta editare a genomului uman ar urma sa se aplice" celulelor reproductive si sa "introduca modificari ereditare care ar fi transmise generatiilor viitoare", adauga comitetul.

Tehnologia CRISPR-Cas9 "deschide perspective pentru a trata sau a vindeca anumite boli intr-o maniera simpla si eficienta", precum siclemia (cunoscuta si ca anemia cu celule falciforme, o boala ereditara care vizeaza productia de hemoglobina), fibroza chistica si anumite tipuri de cancer", arata organizatia.

Insa ea poate face, de asemenea, mai usoroara de posibilitatea modificarii ADN-ul uman, de exemplu, pentru a "stabili culoarea ochilor copiilor" de catre unii cercetatori care lucreaza pe embrioni, ovule sau sperma, spune UNESCO.

"Interventiile asupra genomului uman ar trebui sa fie permise numai pentru prevenire, diagnosticare si tratare, fara a provoca modificari pentru descendenti", arata comisia. In caz contrar, se poate pune in pericol egalitatea si demnitatea tuturor fiintelor umane si ar putea relansa eugenia".

Comitetul International de Bioetica (IBC) din UNESCO, stabilit in 1993, este compus din 36 de experti independenti care urmaresc progresele din domeniile stiintelor vietii si aplicatiile lor "asigurand respectarea principiilor de demnitate si libertate persoanei umane."

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro