Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să explice ce mecanism neurologic ne face să dormim mai puţin atunci când suntem bătrâni.
Un studiu realizat recent de Universitatea din Toronto arată că există într-adevăr o schimbare la nivel neurologic ce are ca efect diminuarea numărului de ore de somn pentru o persoană în vârstă. Mai exact, oamenii de ştiinţă spun că odată cu înaintarea în vârstă un grup specific de neuroni asociaţi cu reglarea somnului - nucleul preoptic ventrolateral - se degradează şi în cele din urmă mor.
„Cu cât pierzi mai multe celule din acest grup neuronal, din cauza batrâneţii, cu atat vei dormi mai greu”, afirmă cercetătorul Clifford Saper.
Omul de ştiinţă precizează că o persoană aflată la 70 de ani tinde să doarmă mai puţin cu o oră decât o făcea atunci când avea circa 20 de ani. Acest lucru poate indica un fel de insomnie cronică, deoarece persoana nu se trezeşte datorită faptului că este odihnită, ci pur şi simplu pentru că nu mai poate să doarmă.
Ulterior, în urma acordurilor subiecţilor, 45 de creieri au fost examinaţi de către oamenii de ştiinţă pentru a vedea în ce măsură grupul neuronal - nucleul preoptic ventrolateral - este sau nu intact. Astfel s-a ajuns la concluzia că fragmentarea somnului apare atunci când reţelele neuronale specifice se degradează odată cu vârsta.