Norme Coca 2023 - 2024

Dormitul într-o cameră cu multă lumină poate face să crească riscul de obezitate la femei, un 'factor de risc' pentru cancerul mamar, potrivit unui studiu publicat vineri de Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra, relatează EFE.

Oamenii de ştiinţă au analizat obiceiurile unui amplu grup de femei cu vârsta peste 40 de ani, în scopul identificării cauzelor cancerului mamar. Ei au constatat că 113.000 de femei cu un grad înalt de expunere la lumină în timpul somnului au suferit o creştere a indicelui masei corporale şi a taliei, deşi nu au putut determina cauza acestei legături.

'Asocierea observată între expunerea la lumină în timpul nopţii şi obezitate este foarte intrigantă. Nu putem spune care este motivul acestei relaţii, însă rezultatele lasă deschisă o viitoare activitate de cercetare foarte interesantă', a afirmat cercetătorul Anthony Swedlow.

Potrivit studiului, metabolismul este afectat de 'ritmuri ciclice ale corpului' legate de obiceiuri în ceea ce priveşte dormitul, mersul şi expunerea la lumină.

Potrivit medicului Emily McFadden, coautor al studiului, observaţia privind relaţia dintre faptul de a dormi înconjurat de multă lumină şi faptul de a fi obez se sprijină pe cercetări anterioare privind impactul luminii asupra metabolismului, însă 'sunt necesare' noi studii.

Studiul a fost finanţat de organizaţia britanică de luptă împotriva cancerului mamar 'Breakthrough Breast Cancer' şi a fost publicat vineri în revista americană 'American Journal of Epidemiology'.

Potrivit unuia dintre cercetători, 'este prea devreme pentru a sugera că a dormi pe întuneric ajută la prevenirea obezităţii, un factor de risc pentru cancerul mamar, însă relaţia este realmente interesantă'

Sursa: Agerpres

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro