Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea de Dermatologie vor să iniţieze un proiect de lege prin care cancerul de piele să fie considerat boală profesională.
"Cancerul de piele care va fi depistat la cei care se expun datorită meseriei, de exemplu constructorii pe schele, să fie considerat o boală profesională. Ei nu au vrut să se expună dar asta le este meseria, chiar dacă s-au protejat lucrând prelungit în raze ultraviolete normal că pot dezvolta această formă de cancer. Ne dorim o iniţiativă în acest sens", a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC, la Parlament, unde le-a prezentat deputaţilor din Comisia pentru sănătate raportul final al campaniei de prevenţie privind cancerul de piele. El a susţinut că populaţia nu este suficient informată cu privire la riscurile de expunere prelungită la soare.
De asemenea, prof. dr. Sorin Ţiplica a explicat că expunerea profesională la razele ultraviolete poate să conducă la cancer şi a pledat pentru modificarea legislaţiei. "Expunerea profesională la ultraviolete poate să inducă dezvoltarea de cancer. (...) Încercăm să raliem legislaţia din ţara noastră la standardele care există în Europa. Cei mai avansaţi sunt medicii dermatologi, medicii de medicina muncii din Germania care au promovat aceste standarde şi se văd deja rezultatele. Împreună cu colegii din celelalte ţări europene (...) încercăm să implementăm aceste rezultate şi la noi în ţară şi primul pas este avertizarea populaţiei, dar trebuie să implementăm şi aceste standarde, să încercăm să le dăm şi o haină legislativă", a punctat dermatologul.
Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50% dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat - 73%, fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă - peste 30 de ani.