Situaţie atipică la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad unde Laboratorul din cadrul ambulatoriului integrat are fonduri de la CJAS Vaslui ce riscă a fi returnate la finalul lunii pentru că nu sunt pacienţi
23.000 de lei riscă să se întoarcă la finele lui noiembrie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  (CJAS) Vaslui din lipsă de pacienţi, banii fiind alocaţi pentru efectuarea de analize medicale în Ambulatoriul integrat Spitalului Bârlad. Culmea e că pacienţii stau pe liste de aşteptare la cabinetele particulare câte o lună chiar şi mai mult, iar banii alocaţi laboratorului de stat nu pot fi cheltuiţi.

Populaţia arondată spitalului se ridică la aproape 200.000 de persoane. Laboratorul din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad este acreditat RENAR, certificat care atestă calitatea serviciilor medicale prestate. Însă, cum ani la rând CJAS Vaslui nu a acordat fonduri pentru analize acestui laborator decât în cazul bolnavilor internaţi, pacienţii s-au obişnuit să acceseze serviciile medicale din sistem privat.

„Laboratorul spitalului are în această lună un fond de 23.000 lei, bani pe care nu i-am cheltuit. Facem un apel către medicii de familie şi către medicii specialişti care pot da bilet de trimitere penntru efectuarea de analize să recomande pacienţilor laboratorul nostru. De asemenea, facem apel către populaţie să se adreseze acestui laborator”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă anume convocate, Cristian Sîrbu, directorul de îngrijiri al spitalului. Aceasta a mai spus că e recomandat ca pacienţii care au fost internaţi în spital să se prezinte la control cu analize făcute în Laboratorul unităţii.

Astfel vor putea compara analizele făcute în timpul spitalizării cu cele post externare, fiind vorba despre acelaşi laborator. Pot beneficia gratuit de aceste fonduri şi pacienţii născuţi în noiembrie care primesc recomandare de la medicul de familie pentru analizele periodice. De asemenea, femeile care au născut recent şi care trebuie să facă analize în perioada lehuziei pot profita de aceste fonduri. „Potrivit normelor prevăzute în contractul cadru, pacienţii au dreptul la două examinări gratuite după externare, precum şi la două seturi de analize gratuite. Banii respectivi nu pot fi cheltuiţi pentru analize efectuate pacienţilor internaţi, ci doar în regim de ambulatoriu”, a precizat Cristian Sîrbu.

Laboratorul din cadrul spitalului bârlădean este dotat cu aparatură performantă, acreditată RENAR şi anual sunt făcute aici analize în valoare de 300.000 lei (doar pentru pacienţii internaţi). Pot fi făcute aproape toate analizele de hematologie şi biochimie, dar şi teste rapide HIV-SIDA etc. „Ar fi păcat să pierdem nişte bani atât timp cât Casa de asigurări ni-i oferă”, a spus directorul de îngrijiri.

Programul de recoltări de sânge este de luni până vineri în intervalul orar 7.00-10.00. În acest interval poate fi prelevat sânge de la 30 de persoane. Pacienţii trebuie să aibă asupra lor, pe lângp recomandarea medicului specialist ori de familie şi cardul de sănătate.

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro